buitenland

Koerdische HDP-partij vergelijkt Erdogan met Wilders en Le Pen

16 maart 2017

De Turkse Koerdische oppositiepartij HDP gaf donderdagmiddag een verklaring over de Nederlandse verkiezingen. De partij is blij dat de PVV van Geert Wilders niet de grootste partij is geworden. ‘De democratische krachten hebben zich doen gelden,’ aldus HDP-parlementariër Mithat Sancar tijdens een bezoek aan Berlijn.

Hij zei opgelucht te zijn dat rechtse populisten niet hebben geprofiteerd van de Turkije-rel – het conflict tussen Erdogan en Nederland – afgelopen weekeinde. ‘Erdogan is uiteindelijk ook een rechts-populist. Voor ons is hij niet anders dan Wilders, Marine Le Pen in Frankrijk en de AfD in Duitsland. Ze huldigen dezelfde waarden en principes, ze hebben hetzelfde karakter,’ aldus de HDP-politicus.

Erdogan richt woede op Duitsland

Nu de verkiezingen in Nederland voorbij zijn, richt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zich op Duitsland. De Duitse regering voert volgens hem een ‘anti-Turkse campagne’. De Duitsers proberen te voorkomen dat Erdogan en andere leden van de Turkse regeringspartij AKP campagne komen voeren in Duitsland voor het Turkse referendum in april. Door een grondwetswijziging wil Erdogan zijn macht flink uitbreiden.

Toch kon Erdogan het niet laten om ook premier Mark Rutte (VVD) nog een sneer te geven. Hij is de vriendschap van Turkije kwijt, aldus Erdogan.

Hoofddoekverbod is ‘botsing tussen kruis en halve maan’

Ook het Europese Hof van Justitie, dat twee dagen geleden een vonnis velde over het verbieden van hoofddoeken op de werkvloer, moest het ontgelden. Het Hof bepaalde dat een hoofddoekverbod op de werkvloer vanaf nu mogelijk is. Erdogan noemde dit ‘het begin van een botsing tussen de halve maan en het kruis (de islam en het christendom, red.)’.

Recente pogingen van Erdogans politici om in Duitsland te spreken, hebben tot ruzie geleid. De Turkse president betichtte zowel Duitsland als Nederland van nazipraktijken en fascisme, en beweerde zelfs dat Nederland de massaslachting van 8.000 Bosnische moslims in 1995 in Srebrenica op zijn geweten heeft. Het was de Bosnisch-Servische bevelhebber Ratko Mladic die hier opdracht toe gaf en het waren zijn Bosnisch-Servische eenheden die de massamoord uitvoerden. Dutchbat-militairen konden de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide niet voorkomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.