buitenland

Inhoud WhatsApp-bericht terrorist Londen blijft raadsel voor politie

27 maart 2017Leestijd: 2 minuten

De Britse politie heeft geen banden kunnen vinden tussen aanslagpleger Khalid Masood en terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Wel had Masood een ‘duidelijke interesse’ in de jihad.

IS eiste de aanslag eerder wel op, maar volgens de politie zijn er geen banden gevonden tussen Masood (52) en de terreurgroep, meldt persbureau Reuters.

Whatsapp-bericht

De radicale moslim Masood is verantwoordelijk voor de aanslag bij het Britse parlement afgelopen woensdag, toen hij op Westminster Bridge met zijn auto op een groep voetgangers inreed. Daarbij kwamen drie mensen om, en raakten ongeveer vijftig mensen gewond. Vervolgens rende hij door de hekken van Westminster en stak een politieagent neer. Die man overleed later. Na de aanval met het mes schoot de politie Masood dood.

Hoewel de aanslag een kopie lijkt ‘van de retoriek van IS’, heeft de politie naar eigen zeggen geen bewijs dat Masood zijn daad met anderen heeft besproken. Kort voor de aanslag zou Masood wel een WhatsApp-bericht hebben ontvangen of verstuurd. Omdat de berichtendienst gebruik maakt van encryptie, heeft de politie het appje nog altijd niet kunnen inzien. Ook weten ze niet met wie hij contact had op dat moment.

Niet in de gevangenis geradicaliseerd

Masoods geboortenaam is Adrian Russel Ajao. Hij veranderde zijn naam in 2005 in Khalid Masood, vermoedelijk kort nadat hij zich tot de islam had bekeerd.

Eerder werd gesuggereerd dat Masood in 2003 in de gevangenis is geradicaliseerd. Volgens Neil Basu, coördinator van de Britse anti-terreureenheid, is dat pure speculatie. Er is geen bewijs voor gevonden.

Masood had al een aantal misdrijven op zijn naam staan, waaronder geweldpleging, verboden wapenbezit en verstoring van de openbare orde. Hij werd niet eerder veroordeeld voor terreur-gerelateerde misdrijven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.