buitenland

Hoopt Le Pen op campagneroebels tijdens bezoek Moskou?

24 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Marine Le Pen, voorvrouw van de extreem-rechtse Franse partij Front National, gaat vandaag naar Moskou. Of ze met de Russische president Vladimir Poetin zal praten, is onduidelijk. In Frankrijk wordt gezegd dat haar bezoek vooral is bedoeld om geld in te zamelen.

Eerder waren er al berichten dat Le Pen met behulp van Russische banken, die aan het Kremlin zijn gelieerd, het geld voor haar verkiezingscampagne probeert op te brengen. Volgens persbureau AP hebben partijgenoten van Le Pen gezegd dat zij naar Rusland gaat om leningen te regelen.

Russisch-nationalistische campagne voor Le Pen

Aan steun is geen gebrek: in Rusland is een campagne gaande om Le Pen in het zadel te helpen. Voorvrouw van die campagne, Maria Katasonova, spreekt van ‘een nieuwe wereldorde’. Katasonova’s drieluik met Poetin, Le Pen en Donald Trump werd wereldberoemd.

Le Pen heeft bepaald niet alleen contact met Katasonova – die de FN-leider in Moskou opwacht met blauwe rozen. De voorzitter van het Russische lagerhuis heeft Le Pen naar eigen zeggen uitgenodigd om de relatie tussen Rusland en Frankrijk te bespreken, evenals de strijd tegen terrorisme. Of er ook een gesprek met president Poetin zal zijn, wil Le Pen niet kwijt.

Le Pens bezoek aan Rusland werd aangekondigd op dezelfde dag dat de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei dat de Franse politicus en de Amerikaanse president Donald Trump ‘realistische antiglobalisten zijn, geen populisten’.

De beschuldiging dat Rusland – na te worden verdacht van inmenging in de Amerikaanse verkiezingen in 2016 – zich via Le Pen nu ook bemoeit met de presidentsverkiezingen in Frankrijk is ‘fictie’, zei Lavrov.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoe zit het met financiële banden Le Pen met Kremlin?

Vorig jaar kwam aan het licht dat Le Pen in ruil voor betalingen pro-Russische standpunten zou hebben ingenomen. De dag nadat Le Pen zich uitsprak voor de Russische annexatie van de Krim kreeg zij een groot bedrag op haar rekening gestort, zo beweren Franse media.

Uit onderzoek dat is gedaan op verzoek van het Amerikaanse Republikeinse Congreslid Mike Turner blijkt dat Le Pen bijna 29 miljoen euro heeft gevraagd aan de First Czech-Russian Bank in Moskou.

Een deel van de contracten van Le Pen met het Kremlin zouden in strijd zijn met de sancties die de Europese Unie Rusland heeft opgelegd vanwege de Russische inmenging in Oekraïne.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.