buitenland

FBI geeft onderzoek naar banden Trump en Rusland nu toch toe

20 maart 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse FBI onderzoekt de vermeende connecties tussen het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump en Rusland. FBI-directeur James Comey gaf dat maandag voor het eerst publiekelijk toe.

Daarnaast wordt onderzocht of er misdrijven zijn gepleegd tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne en of de uitkomst is beïnvloed door de Russen. ‘Daarbij hoort onderzoek naar de aard van de contacten tussen individuen uit de Trump-campagne en de Russische overheid, en naar de vraag of er coördinatie is geweest tussen de campagne en de Russische inspanningen,’ aldus Comey tijdens zijn openingsverklaring voor een hoorzitting in het House Intelligence Committee.

Tweets over ‘nepnieuws’

Trump zelf begon de dag met tweets over het ‘nepnieuws’ over banden tussen hem en Rusland. De Democraten hebben het ‘nepverhaal’ over Rusland onder de aandacht gebracht als afleidingsmanoeuvre voor hun vreselijke verkiezingscampagne, schreef hij onder meer.

Ook pleit hij ervoor een onderzoek in te stellen naar het lek in de inlichtingendiensten, in plaats van het huidige onderzoek.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Comey kan naar eigen zeggen verder weinig details prijsgeven over de voortgang van het onderzoek, en over wie er precies wordt onderzocht. De Democraten zijn voorstander van het onderzoek. Volgens hen zou er indirect bewijs zijn van overtredingen in het Trump-kamp. De Republikeinen hopen uiteraard dat er niets uitkomt.

Geen direct bewijs

De Democraat Adam Schiff, voorzitter van de commissie, benadrukt dat het nog onbekend is of er Amerikanen zijn, al dan niet in het kamp van Trump, die de Russen hebben geholpen. ‘Veel personeel van Trump, zoals ook hijzelf, heeft banden met Rusland en Russische belangen. Dat is natuurlijk geen misdrijf,’ zegt Schiff. ‘Aan de andere kant, als leden van Trumps campagneteam de Russen willens en wetens hebben geholpen, is dat niet alleen een serieus misdrijf, maar het meest choquerende verraad van onze democratie ooit.’

Volgens Schiff is alles wat eerder in de media verscheen over de mogelijke banden tussen Trump en Rusland, nog niet geverifieerd. Ook weerlegde de FBI eerdere beschuldigingen van Trump dat hij zou zijn afgeluisterd door de voormalige president Barack Obama.

Bronnen in onder meer Nederland meldden eerder dat er sprake was van geheime ontmoetingen tussen Trump-vertegenwoordigers en Russen in Europa. Daarnaast zouden Amerikaanse inlichtingendiensten gesprekken hebben afgeluisterd waaruit blijkt dat er contact was tussen het Kremlin en Trumps campagneteam.

In februari moest Trumps veiligheidsadviseur Michael Flynn al het veld ruimen omdat hij in het geheim contact had gehad met de Russische ambassadeur Sergej Kislyak over de Amerikaanse economische sancties. Dat werd niet door Flynn gemeld. De gesprekken waren voordat Trump aantrad als president.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.