buitenland

Erdogan dreigt opnieuw: ‘Europeanen kunnen niet veilig over straat’

22 maart 2017Leestijd: 2 minuten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft opnieuw fel uitgehaald naar Europese landen. Hij dreigde impliciet met geweld tegen Europeanen: ‘Als Europa zo doorgaat, kunnen Europeanen wereldwijd niet meer veilig over straat.’

Wat hij precies bedoelt, maakt hij niet duidelijk. Hij beschuldigde Europa er ook van de mensenrechten en de democratie te negeren: ‘Wij als Turkije roepen Europa op de mensenrechten en de democratie te respecteren,’ zei hij op een bijeenkomst in Ankara met lokale journalisten.

Spanningen met EU

De spanningen tussen Turkije en de EU zijn flink opgelopen. Vooral met Nederland en Duitsland is Erdogan in een diplomatiek conflict verwikkeld. Die twee landen willen geen Turkse bewindslieden toelaten die campagne komen voeren voor het Turkse referendum in april.

Een vertegenwoordiger van de Duitse bondskanselier Angela Merkel had dinsdag schoon genoeg van Erdogan, die Duitsland en Nederland een aantal keer van ‘nazipraktijken’ betichtte. Volker Bouffier, vicevoorzitter van Merkels CDU-partij, verklaarde maandag dat Erdogan – die zei zelf naar Duitsland te willen komen om campagne te voeren – niet welkom is.

Machtsuitbreiding voor Erdogan

Het referendum gaat over een grondwetswijziging waarmee Erdogan hoopt flink wat extra macht naar zich toe te trekken. Als het Turkse volk ‘ja’ stemt in het referendum voor het zogenoemde presidentiële stelsel, kan hij onder meer tot 2029 blijven zitten, kan hij per decreet regeren en wordt de functie van premier afgeschaft.

Erdogan zelf kan juist rekenen op continue kritiek op de mensenrechtensituatie in zijn land. Europa vreest dat een grondwetswijziging Erdogan nog meer ruimte geeft om critici, academici en journalisten in zijn land de mond te snoeren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.