#TK2017

Duitsland euforisch over exitpoll: ‘Wij houden van oranje!’

15 maart 2017Leestijd: 2 minuten

De Duitse politiek is in zijn nopjes met de exitpolls bij de Tweede Kamerverkiezingen. De chef van Angela Merkels Bundeskanzleramt Peter Altmaier reageert op Twitter euforisch met een songtekst in het Nederlands.

Duitsland vindt de voorspelde uitslag van de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen ‘goed nieuws’.

Eric Vrijsen analyse na de exitpoll: is er een rol voor GroenLinks in de formatie?Het 'Jessias-effect' heeft duidelijk een rol gespeeld - Foto: ANP

Eén en al blijdschap

‘Een grote meerderheid van de Nederlandse kiezers heeft anti-Europese populisten afgewezen,’ is een eerste reactie van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘We hebben jullie nodig voor een sterk Europa.’ De chef van Merkels kabinet Peter Altmaier, die Nederlands spreekt, tweet een lied van André Hazes. ‘Nederland oh Nederland, jij bent een kampioen! Wij houden van Oranje om zijn daden en zijn doen.’ Hij feliciteert de Nederlanders met ‘dit geweldige resultaat’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook de Duitse bondskanselierskandidaat Martin Schulz van de SPD reageert verheugd op de Nederlandse verkiezingsuitslag, die de komende uren nog wat kan gaan schuiven. Wel is duidelijk dat de VVD de grootste partij blijft. ‘Wilders heeft de verkiezing in Nederland niet kunnen winnen,’ twitterde Schulz zowel in het Duits als in het Nederlands. ‘Ik ben opgelucht, maar we moeten verder voor een open en vrij Europa blijven vechten,’ zegt Schulz, die maar wat graag het stokje wil overnemen van Merkel.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In september houden de Duitsers hun verkiezingen voor de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer. Schulz maakt volgens diverse peilingen een zeer goede kans om Merkel te verslaan. Velen kijken ook naar de Duitse evenknie van Wilders’ PVV, Alternative für Deutschland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.