Tusk heeft na Brexit één doel: kosten voor EU beperken

29 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Barrow overhandigt de Brexitpapieren aan Tusk. Foto: AFP

De Brexit is officieel in gang gezet. Aan het begin van de middag ontving voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk de uittredingsbrief van Theresa May, premier van Groot-Brittannië.

De Britse ambassadeur in Brussel, Tim Barrow, overhandigde de brief namens zijn regering aan Tusk. Theresa May zelf was aanwezig in het Lagerhuis in Londen, waar ze op gejuich werd onthaald. May deed een oproep tot vertrouwen in een goede toekomst, en wil Groot-Brittannië in de nabije toekomst sterker maken en open voor de wereld.

De brief waarmee de Artikel 50-prodedure in gang is gezet, telt zes kantjes. May schrijft dat de Brexit een moeilijke opgave wordt, maar geen onmogelijke. Uiteindelijk moet er een verdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie tot stand komen waarin beide partijen zich kunnen vinden, schrijft ze. Daarnaast stelt May dat het belang van de burgers vooropstaat.

Reactie Donald Tusk

Ook Donald Tusk reageerde op de Brexit. Zwaaiend met de afscheidsbrief: ‘Er is geen reden om te doen alsof dit een gelukkige dag is. Niet in Brussel en niet in Londen. Bijna de helft van de Britse kiezers wilde in de EU blijven.’

Dat zei de voorzitter van de Europese raad woensdag tegen de internationale pers, kort nadat hij officieel de opzegging uit handen van ambassadeur Tim Barrow had ontvangen.

Volgens Tusk heeft het Britse vertrek de overige 27 lidstaten ‘verenigd in hun vertrouwen in de Europese Unie’. Het doel voor de Europese Unie is helder: ‘En dat vertrouwen zullen we houden tijdens de moeilijke onderhandelingen die voor ons liggen. Er valt in dit proces niets te winnen. In essentie gaat dit over schadebeperking. Ons doel is duidelijk: de kosten voor de EU-burgers en bedrijven  minimaliseren. We zullen alles doen om dit doel te bereiken.’

Premier Rutte zei tegen het ANP dat hij de Nederlandse belangen voorop zal stellen tijdens de onderhandelingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.