buitenland

Dit is het resultaat van een jaar politieonderzoek in Molenbeek

20 maart 2017Leestijd: 2 minuten

De Belgische politie heeft in Molenbeek een netwerk van tientallen personen en organisaties blootgelegd, gelieerd aan radicale en terroristische groepen. Dat blijkt uit een politierapport na een jaar onderzoek in het ‘terrorismebroeinest’.

Het Belgische dagblad De Morgen meldt dat er in het afgelopen jaar 6.168 mensen in Molenbeek zijn gecontroleerd, en 1.617 verenigingen zonder winstoogmerk – de Belgische benaming voor verenigingen – zijn doorgelicht. Daarnaast controleerde de politie 8.603 woningen en 22.668 bewoners. Dit komt neer op een kwart van alle inwoners van Molenbeek.

300 politiemensen en 39 miljoen euro

Het resultaat: 72 personen zijn aangemerkt als terreurverdachte, van wie er 26 in Syrië of Irak verblijven; 102 verenigingen worden verdacht van criminele feiten; bij 51 gaat het om banden met radicale of terroristische organisaties.

Het rapport is de weerslag van een jaar werk door 300 politiemensen en een investering van 39 miljoen euro belastinggeld. De politie moest werken met verouderde organisatie- en bevolkingsregisters, die na het onderzoek zijn vernieuwd.

In Molenbeek, een wijk bevolkt door een groot aantal minderheden, is één op de drie inwoners werkloos. Veel jonge moslims radicaliseren of belanden in de (zware) criminaliteit.

Schuldvraag

Ondanks extra geld en mankracht blijft Molenbeek een bron van zorg voor de Belgische overheid. De Brusselse politie klaagt over lange werkdagen en een tekort aan personeel.

Stakingen zijn aan de orde van de dag en veel agenten melden zich voor langere tijd ziek. Oplossingen vinden blijkt moeilijk door de staatsinrichting van België: zowel de federale regering als het bestuur van de regio’s wijst naar elkaar als het gaat om de schuldvraag.

Molenbeek komt geregeld negatief in het nieuws als een broeinest van terrorisme. De gebroeders Abdeslam – die in 2015 een bloedbad aanrichtten bij de aanslagen in Parijs – bereidden de aanslag voor in Molenbeek. De Belgische overheid wordt vaak nalatigheid verweten vanwege verloedering van de gemeente. Van deze omstandigheden zouden moslimextremisten optimaal profiteren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.