#Politiek

Trump ‘ruziet met Australië’ over migratiedeal van Obama

02 februari 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump noemt het migratieakkoord dat het kabinet van voorganger Barack Obama sloot met Australië een ‘domme deal’. Een gesprek met de Australische premier Malcolm Turnbull eindigde volgens ooggetuigen met een woede-uitbarsting van Trump.

Het gaat om 1.200 migranten die Amerika van Australië zou overnemen. Volgens Trump heeft het team van Obama de ‘domme deal’ gesloten. ‘Ik wil deze mensen niet,’ klaagt hij op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoe verliep het telefoongesprek?

Meer over Trumps eerste weken als president: dit is Neil Gorsuch, kandidaat voor Hooggerechtshof

Woensdagavond (lokale tijd) belde Trump met de Australische premier Turnbull. The Washington Post meldt dat het telefoongesprek maar 25 minuten duurde, waarna Trump woedend ophing, nog voordat het gesprek was afgelopen.

Trump zou zelfs hebben opgeschept over de wereldleiders die hij die dag had gesproken, onder wie de Russische president Vladimir Poetin. ‘Dit is met afstand het slechtste gesprek van de dag,’ zei de president volgens de pers tegen Turnbull.

‘Ik ga niets zeggen over het gesprek, behalve wat we al officieel naar buiten hebben gebracht,’ zei Turnbull lachend tegen de Australische pers. Later ontkende hij dat het gesprek voortijdig werd afgebroken: het was volgens Turnbull juist een inhoudelijk en prettig telefoontje.

Toekomst van deal in twijfel

Australische media melden dat de toekomst van de deal onzeker is, vooral door de tweet van Trump. De Amerikaanse president belooft de deal te ‘onderzoeken’. Het zou gaan om 1.250 moslimmigranten die vluchtelingenstatus hebben gekregen.

Australië wilde de migranten zelf niet ontvangen, maar beloofde de opvang in Nauru en Papoea Nieuw Guinea te financieren. Persvoorlichter Sean Spicer heeft al aangegeven dat het Witte Huis ervoor wil zorgen dat de migranten extra goed worden onderzocht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.