buitenland

Merkel herhaalt: ‘Islam is niet de bron van terreur’

18 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Op een veiligheidsconferentie in München herhaalt de Duitse bondskanselier Angela Merkel woorden die zij vaker uitsprak. ‘Niet de islam, maar een valse interpretatie daarvan is de oorzaak van terreur’.

Ze spreekt zaterdag op het congres in München, waar ook de Amerikaanse vicepresident Mike Pence aanwezig is.

Samenwerking met Russen

Opmerkelijk is dat ze zich expliciet uitspreekt voor een samenwerking met Rusland in de strijd tegen de islamitische terreur. De band tussen Europa en Rusland blijft ‘een uitdaging,’ aldus Merkel, maar toch is samenwerking noodzakelijk, vooral omdat dat wel ‘een gebied is waar we dezelfde belangen hebben en we kunnen samenwerken’.

Ze liet zich eerder uit over het inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump, die inwoners en burgers uit zeven islamitische landen eerder de toegang to de Verenigde Staten ontzegde. ‘De islam is niet de bron van terrorisme,’ zegt Merkel. Ook vindt ze het van groot belang om islamitische landen te betrekken bij de terreurbestrijding.

Dreigement van Amerikaanse minister

Ook kwam ze de Amerikanen tegemoet over het NAVO-budget van Duitsland. De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis liet zich eerder deze week op een conferentie van de NAVO dreigend uit naar Europese landen.

Die moeten volgens hem aan de gestelde NAVO-norm voor het defensiebudget (2 procent van het bruto binnenlands product) voldoen, anders zouden de Amerikanen hun bijdrage wel eens kunnen gaan terugschroeven. Een eis die door veel EU-ministers, onder wie onze eigen Jeanine Hennis, als redelijk werd ervaren. Merkel belooft de Amerikanen zaterdag dat Duitsland ‘alles wat mogelijk is’ zal doen om in 2024 aan de NAVO-eis van 2 procent te voldoen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.