buitenland

Na ruzie met media zegt Trump Correspondents’ Dinner af

25 februari 2017

Een aantal Amerikaanse media reageert woedend op het feit dat ze deur werden gewezen bij een informele persconferentie in het Witte Huis. Onder meer BBC, CNN, Buzzfeed en The New York Times mochten niet bij de briefing aanwezig zijn.

Het ging om een persconferentie achter gesloten deuren van Sean Spicer, woordvoerder van het Witte Huis, op vrijdag.

Na het voorval met de media kondigde Trump zaterdag ook aan niet aanwezig te zijn bij het traditionele White House Correspondents’ Dinner. Voor het jaarlijkse evenement nodigt de zittende president normaal gesproken journalisten uit van verschillende media. Daarnaast wordt de president geridiculiseerd door een bekende Amerikaanse komiek.

Organisatoren Vanity Fair en Bloomberg geven aan dat het Correspondents’ Dinner dit jaar helemaal niet doorgaat. Trump heeft overigens geen reden aangegeven voor zijn afwezigheid dit jaar.

Trump haalde uit naar ‘nepnieuws’

‘Een onmiskenbare belediging van democratische idealen,’ noemt The New York Times de actie in een commentaar. Het kwam luttele uren nadat de Amerikaanse president Donald Trump opnieuw uithaalde naar de media: ‘Nepnieuws is de vijand van het volk.’ Hij zei dat journalisten geen bronnen mogen gebruiken, tenzij ze expliciet hun naam vermelden. ‘Laat ze hun naam maar verspreiden.’

BBC heeft het Witte Huis om opheldering gevraagd. De omroep verklaart: ‘We begrijpen dat er bepaalde omstandigheden zijn waarbij het Witte Huis de toegang beperkt (bijvoorbeeld in verband met ruimte). Maar wat er vandaag gebeurde paste niet binnen dat patroon.’

Ook protest van aanwezige media

Het ging om een evenement waar in eerste instantie camera’s bij mochten zijn. Dat werd later veranderd naar een informele setting achter gesloten deuren, waar sommige media dus niet bij mochten zijn. Een ‘uitgebreide poel van journalisten’ was uitgenodigd, verklaarde Spicer. Zoiets is niet ongewoon: er worden vaker conferenties gegeven waar slechts een deel van het journaille mag komen. Hierbij was het echter zo dat de keuze van wie wel mocht komen, gebaseerd leek te zijn op wie er positief is over de regering van Trump, aldus de BBC.

De media hebben een klacht ingediend bij het Witte Huis. Naast BBC, CNN en The New York Times, moesten ook The Guardian, The Los Angeles Times, Buzzfeed, The Daily Mail en Politico weer naar huis. Onder meer ABC, Fox News, Breitbart, Reuters en The Washington Times mochten wel naar binnen. Een aantal andere media, waaronder het Amerikaanse persbureau AP, USA Today en Time protesteerden tegen de actie door hun uitnodiging te weigeren.

Maar ook Bret Baier, nieuwslezer bij Fox News, liet – ondanks het feit dat zijn zender wel aanwezig was – zijn onvrede blijken. Baier twitterde dat hij de overige media steunt in hun klacht tegen het Witte Huis.

Spicer ontkende bij het evenement dat CNN en The New York Times niet welkom waren omdat de regering ontevreden zou zijn met hun verslaggeving. Maar hij verklaarde wel: ‘We gaan niet achterover leunen terwijl valse verhalen, en artikelen en onnauwkeurige feiten worden verspreid.’ Eerder meldden beide media dat Trumps vertrouwelingen contact zouden hebben gehad met Russische veiligheidsdiensten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.