buitenland

Maakt Calais een comeback onder migranten?

17 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Tussen de 300 en 400 migranten zijn teruggekeerd naar de Franse havenstad Calais, in de hoop de oversteek naar Groot-Brittannië te kunnen maken. Het zou overwegend gaan om minderjarigen die zonder ouders rondzwerven.

Dat zeggen althans een aantal hulporganisaties.

Eind oktober ontruimden de Franse autoriteiten het beruchte migrantenkamp de ‘Jungle’ in Calais. Toen werden 6.000 migranten overgebracht naar andere opvangkampen.

Migranten houden zich schuil voor politie

De migranten komen uit het Midden-Oosten, Afrika en Azië en trekken al jaren naar Calais met de verwachting de oversteek naar het Britse eiland te kunnen maken via de Kanaaltunnel. Lucie Favry van hulporganisatie Utopia gokt dat er zo’n 300 tot 400 migranten ‘in de regio’ zijn. Het precieze aantal kan niet worden vastgesteld, omdat de migranten zich veelal verstoppen voor de politie. De regionale autoriteiten willen de cijfers niet bevestigen.

Toen de Jungle in oktober werd ontruimd, bestond de angst dat er een harde kern van migranten zou overblijven die mogelijk terug zou komen. De creatie van een tweede Jungle zou koste wat kost voorkomen moeten worden, benadrukte de Franse politie toen. ‘Het is niet de rol van Calais om de migranten van heel Europa op te vangen,’ zei Fabienne Buccio, prefect van het departement Pas-de-Calais, na de ontruiming.

Nieuwe kampen

Plekken rond de Jungle die zich zouden lenen voor krakers zouden door de politie geïdentificeerd zijn en extra goed in de gaten worden gehouden. Het ging daarbij om onder meer verlaten pakhuizen, leegstaande huizen en braakliggende terreinen.

Bij de ontruiming waren er zo’n 2.000 resterende migranten, waarvan vermoed werd dat die mogelijk nieuwe kampen op zouden zetten om opnieuw illegaal de oversteek naar Groot-Brittannië te proberen te maken.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.