Juncker is het zat om alle knopen te moeten doorhakken

14 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Juncker wil van het huidige systeem, dat hij niet transparant genoeg vindt, af - Foto: AFP

Jean-Claude Juncker heeft er genoeg van knopen te moeten doorhakken als landen uit de Europese Unie er bij omstreden onderwerpen niet uitkomen. De voorzitter van de Europese Commissie wil dat lidstaten hun verantwoordelijkheid nemen en zich niet verschuilen achter ‘Brussel’.

Het gaat dan vooral om de besluitvorming rondom bepaalde technische processen, die zich vooral achter gesloten deuren voltrekt. Voedselveiligheid is een voorbeeld van een onderwerp waarbij dat nu veel gebeurt.

Te vaak geen stemmen

Het zou tot veel frustratie leiden bij de EU-baas. Zaken als het vaststellen van jaarlijkse visquota of goedkeuring voor pesticiden in de EU worden door nationale deskundigen in besloten comités in Brussel bepaald. Maar bij politiek gevoelige onderwerpen laten zij het vaak afweten, aldus Juncker: ze stemmen of komen niet. Als er dan geen meerderheid van stemmen kan worden gevormd, moet de Europese Commissie het definitieve besluit nemen.

Juncker wil daarom van die procedure en geheime stemmingen af. Hij presenteerde dinsdag in Straatsburg een plan om de besluitvorming ‘transparanter’ te maken en het doen van stemonthoudingen moeilijker.

‘Democratisch tekort’

Daarnaast wil Juncker nationale ministers uit EU-landen bij de besluitvorming betrekken als blijkt dat hun vertegenwoordigers er op lager niveau niet uitkomen. De huidige procedure kwalificeert hij als een ‘democratisch tekort’.

Het eerste idee is om een einde te maken aan het huidige systeem, waarbij leden die zich van het stemmen onthouden meer gewicht krijgen wanneer er een gekwalificeerde meerderheid van stemmen wordt berekend. Daarmee zou de Europese Commissie minder snel het eindbesluit moeten maken wanneer te veel leden zich van het stemmen onthouden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.