buitenland

Turkse AK-partij komt zieltjes winnen in Nederland en Duitsland

22 februari 2017

Na het bezoek van de Turkse premier Binali Yildirim aan Duitsland om landgenoten een stemadvies te geven, komt ook president Erdogan langs. De AK-partij heeft eveneens plannen om in Nederland campagne te voeren.

De Duitse krant BILD meldt dat Erdogan in maart naar Duitsland komt, als tussenstop van een officieel bezoek aan Straatsburg. Met een speech wil hij Duitse Turken overtuigen om voor een presidentieel stelsel te stemmen bij het referendum in april. ‘Het wordt ergens in Noordrijn-Westfalen, maar de exacte locatie is nog niet bekend,’ zeggen diplomaten in Ankara tegen de krant.

Premier Yildirim bracht afgelopen zaterdag al een bezoek aan de stad Oberhausen. De premier vertelde zijn toeschouwers dat ze ‘ja’ moeten stemmen in april. ‘Jullie zijn niet alleen,’ riep Yildirim zijn aanhangers toe. ‘Rond de tachtig miljoen Turken in jullie thuisland zijn in gedachten bij jullie. En de president en premier staan achter jullie.’

Verzet tegen bezoek
De deelstaatregering zit niet te wachten op het bezoek van de Turkse president. In 2008 en 2014 kwam Erdogan al naar Keulen, wat destijds tot felle tegenstand leidde.  ‘We willen geen manifestaties die de verdeeldheid in de samenleving vergroten,’ aldus integratieminister Rainer Schmeltzer. De bijeenkomst van Yildirim zei hij met ‘erge buikpijn’ te hebben gevolgd.

De regering van Noordrijn-Westfalen wil een nieuw bezoek van Erdogan voorkomen en hoopt op hulp van bondskanselier Angela Merkel. Het bezoek verbieden, is geen optie voor de deelstaat, omwille van de vrijheid van meningsuiting.

Ook campagne in Nederland
Volgens premier Yildirim zal de campagne van de AK-partij niet alleen in Duitsland worden gevoerd. ‘Ook in Nederland, België of Denemarken kunnen campagne-optredens worden georganiseerd.’ Of de president daarbij zijn opwachting zal maken, is niet bekend.

Met de Turkse grondwetswijziging zal de macht van de president sterk worden uitgebreid. Tevens kan Erdogan in het nieuwe stelsel in theorie tot 2029 aan de macht blijven.

De stemmen van de miljoenen Turken in het buitenland kunnen doorslaggevend blijken, want in de peilingen staan voor- en tegenstanders dicht bij elkaar. Bij voorgaande verkiezingen stemden Turken in Europa overwegend op Erdogans AK-partij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.