buitenland

Verenigd Koninkrijk slaat alarm over huizen voor migranten

06 februari 2017

Migratiedeskundigen in het Verenigd Koninkrijk slaan alarm. Volgens de Britse denktank Migration Watch groeit de bevolking zo snel dat er elke vijf minuten een nieuw huis moet worden gebouwd.

Andrew Green, hoofd van Migration Watch, uitte tijdens een hoorzitting van de commissie voor Binnenlandse Zaken zijn grote bezorgdheid over het aantal migranten dat zich in het Verenigd Koninkrijk vestigt. Volgens Green gaat het om 330.000 mensen per jaar en blijft dit aantal toenemen als de overheid niet ingrijpt. De woningbouwsector heeft moeite om aan de snelgroeiende vraag naar huizen te voldoen.

Explosieve groei door immigratie

Green baseert zijn bevindingen op een rapport dat het aantal huishoudens in de periode 2014-2039 voorspelt. Daarin stelt de denktank dat het aantal huishoudens per jaar met 243.000 zal toenemen; 45 procent van die groei is het gevolg van immigratie.

Migration Watch ligt geregeld onder vuur. Zo wordt de denktank verweten ‘zeer rechts’ te zijn en te nauw verbonden met de anti-Europa-partij UKIP, motor van de Brexit.

Toch zijn de cijfers van Green niet uit de lucht gegrepen. Dagblad The Telegraph meldde eerder dat bijna de helft van alle nieuw gebouwde huizen nodig is om migranten te huisvesten. Volgens het Office for National Statistics – het Britse Centraal Bureau voor de Statistiek – waren er in 2015 333.000 immigranten. Dit bevestigt de cijfers van Migration Watch.

Ambitieuze plannen

De Conservatieve regering wil 200.000 nieuwe huizen per jaar bouwen, met als doel één miljoen huizen in 2020. Experts waarschuwen voor te veel optimisme. De ambitieuze plannen zullen een grote impact hebben op het Britse landschap en de bestaande infrastructuur. Een onlangs gepubliceerd overheidsrapport bepleit de aanleg van zogeheten garden villages & towns, tuindorpen en -steden met tussen de 1.500 en 10.000 huizen.

Net als in Nederland in de Randstad woont een groot deel van de Britse bevolking in een klein aantal dichtbevolkte regio’s, vooral in het zuidoosten van het land. Ruimte voor nieuwe huizen is er vooral in dunbevolkte gebieden.

Structureel vraagstuk

Denktank Migration Watch pleit voor een radicale omslag in het immigratiebeleid, ook om de huisvestingsproblemen aan te kunnen. Ook premier Theresa May – toen nog minister van Binnenlandse Zaken – beweerde in 2010 dat de immigratie ‘uit de hand is gelopen’. Het Conservatieve pleidooi voor minder immigratie, heeft nog weinig resultaat gehad. Ondanks schommelingen in de aantallen, is de afgelopen decennia de immigratie alleen maar toegenomen.

De problemen met de huisvesting van migranten vertonen de kenmerken van een structureel vraagstuk, zeker gezien de te verwachten bevolkingsgroei. Er woonden in 2016 ongeveer 65 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk. Het Migration Observatory – een onderzoeksinstelling van de University of Oxford – schat dat de Britse bevolking in 2039 tussen de 71 en 76 miljoen mensen zal tellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.