buitenland

Assad noemt Trumps plannen voor Syrië ‘veelbelovend’

07 februari 2017Leestijd: 2 minuten

De Syrische president Bashar al-Assad is positief over de eerste plannen van president Donald Trump. De Amerikaanse regering wil in Syrië de aandacht geheel richten op Islamitische Staat (IS). Of Trump met Assad wil samenwerken, is de vraag.

In een interview met Belgische verslaggevers – als eerste gepubliceerd door het Syrische persagentschap SANA – zei Assad optimistisch te zijn, nadat Trump een presidentieel decreet had getekend over de strijd tegen terreurgroep IS. Komende maand werken het Pentagon, Trumps militaire staf en de inlichtingendiensten een nieuwe strategie uit om IS te verslaan, een van Trumps campagnebeloftes.

Trump zei eerder dat dit mogelijk gevolgen heeft voor de steun aan Syrische rebellengroepen. Onder de regering-Obama werd – in de vorm van trainingen en wapentuig – een aantal rebellengroeperingen ondersteund in hun strijd tegen Assad. Het ten val brengen van de Syrische leider was een van de hoofddoelen voor Obama.

Hoopvol
Assad noemt Trumps eerste plannen voor Syrië ‘veelbelovend’. Het Syrische regime zet zich al zes jaar in voor een gezamenlijke strijd tegen IS, aldus Assad. In het interview speculeert hij over ‘samenwerking’ tussen Rusland en de Verenigde Staten. ‘Dit geeft ons hoop, maar we moeten afwachten. Het is nog te vroeg voor iets concreets.’

De Belgische politicus Filip Dewinter bracht met een delegatie van zijn Vlaams Belang maandag een bezoek aan de president. Dewinter poseerde met Assad en later ook met Russische soldaten in de stad Aleppo. De Belg is een van de weinige westerse bondgenoten van Assad.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Samenwerking nog ver weg
Of westerse mogendheden openstaan voor samenwerking met Assad blijft de vraag. In een dinsdag naar buiten gekomen rapport van Amnesty International staat dat het Syrische regime tijdens de jarenlange burgeroorlog massa-executies heeft laten uitvoeren in de Saydnaya-gevangenis nabij Damascus. In dat licht is het onwaarschijnlijk dat samenwerking met Assad wordt overwogen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.