buitenland

Waarom Amerika waarschuwt voor ‘favoriete zoon’ van Osama bin Laden

05 januari 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse regering heeft Hamza bin Laden, de zoon van Osama bin Laden, op een internationale terroristenlijst gezet. Hamza zou plannen hebben om terroristische aanslagen te plegen, onder meer in Amerika en Frankrijk.

In 2014 werd Hamza bin Laden officieel lid van Al-Qa’ida. Hij werd benoemd door de opvolger van zijn vader, Ayman al-Zawahiri. Volgens de Amerikanen riep hij in 2015 in een audioboodschap op tot aanslagen in westerse landen. Specifiek vroeg hij om aanvallen op ‘Amerikaanse en Franse belangen’ en ‘ Israëliërs in Washington, Parijs en Tel Aviv’. Dit jaar voorspelde hij dat Amerikaanse burgers op straat en in huis aangevallen zouden worden door lone wolfs.

‘Gedroomde opvolger’ van Osama
Mede daarom staat Hamza vanaf heden op de Amerikaanse lijst van ‘internationale terroristen’, meldt persbureau AFP donderdag. Dat leidt automatisch tot een reeks juridische en financiële sancties tegen de man die bekendstaat als ‘de favoriete zoon’ van Osama. Zo worden zijn rekeningen bevroren en kan geen enkele Amerikaan meer handelen met hem.

Osama bin Laden liet in 2011 twintig kinderen na. Hamza, waarschijnlijk de jongste, zou zijn lievelingszoon zijn geweest. Net voor de dood van zijn vader schreef Hamza nog dat hij bereid was om de jihadstrijd voort te zetten, blijkt uit vrijgegeven CIA-documenten. De geheime dienst gelooft dat Osama wilde dat Hamza uiteindelijk Al-Qa’ida zou gaan leiden.

Grote onbekende
Veel over hem is er verder niet bekend: zo denken autoriteiten dat hij een twintiger is, maar zijn ze niet zeker over zijn leeftijd. Ook weten ze niet waar hij momenteel verblijft.

Foutje Amerika verklaarde Hamza al eens dood. Het Witte Huis dacht dat hij omkwam bij de operatie in Pakistan waarbij ook Osama werd doodgeschoten. Het bleek echter te gaan om een andere zoon, Khaled.

Voor Al-Qa’ida zou de rol van Hamza een groot pr-succes zijn. De boodschappen van Bin Ladens zoon moeten ervoor zorgen dat weer meer jihadisten zich willen aansluiten bij de groep. In de laatste jaren is de terroristische groepering een groot deel van zijn invloed in het Midden-Oosten verloren, een gat dat werd opgevuld door Islamitische Staat (IS).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.