buitenland

Turkse media: terrorist nachtclub Istanbul opgepakt

16 januari 2017Leestijd: 2 minuten

De vermoedelijke dader van de terreuraanslag tijdens Oud en Nieuw op nachtclub Reina in Istanbul is gearresteerd. Abdulkadir Masharipov werd samen met zijn zoon opgepakt in Esenyurt, een plaats niet ver van Istanbul.

Dat meldt de krant Hürriyet op zijn website. De arrestant is naar een ziekenhuis gebracht voor een medische controle.

Klopjacht leverde niets op

Bij de aanslag, waarbij de terrorist al schietend binnenkwam, werden 39 feestvierders gedood. Onder hen waren naast Turken ook Marokkanen, Saudiërs, Libanezen, Libiërs en een Belg van Turkse afkomst.

De schutter wist in de paniek en chaos die ontstond, te ontkomen. Er volgde een klopjacht, maar die leverde lange tijd niets op. Islamitische Staat eiste de aanslag al snel op. De terreurgroep zei dat de aanslag een vergelding was voor de Turkse militaire betrokkenheid in Syrië.

In een toelichting werd gesproken over een ‘gezegende operatie tegen de beschermer van het kruis, Turkije. Een heldhaftige soldaat van het kalifaat heeft een slag geslagen tegen een van de bekendste nachtclubs waar de christenen deze feestdag van de afvalligen vieren.’

Turkije dreigt langzamerhand op een Midden-Oosters land te lijken. Lees de blog van Afshin Ellian >

Eerder meldde de aan de Turkse regering gelieerde krant Haberturk dat uit onderzoek van de politie was gebleken dat de schutter vanuit Syrië het land was binnengekomen. Hij zou daar jihadistische trainingen hebben ondergaan. Volgens de krant zou de man met zijn gezin zijn gereisd om geen aandacht te trekken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.