buitenland

Trump zet relatie met Mexico op scherp door belastingplan

27 januari 2017Leestijd: 2 minuten

Donald Trump riep altijd al dat de Mexicanen zullen betalen voor de muur die hij zelf wil bouwen op de Amerikaanse grens. Hij heeft nu een plan bedacht om de Mexicanen – die weigeren de kosten voor hun rekening te nemen – toch te dwingen.

Trump wil een ‘grensbelasting’ invoeren, meldt het Witte Huis donderdag. Op alle import uit Mexico – het buurland waarmee de Verenigde Staten verwoed handel drijft – wil Trump 20 procent (extra) belasting heffen.

Auto’s en fruit

Volgens de Amerikaanse president maakt de maatregel deel uit van een pakket belastinghervormingen die hij wil doorvoeren. De woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer zegt dat deze importheffingen ervoor zorgen dat de kosten voor de bouw van de muur (naar schatting zo’n 12 tot 20 miljard dollar) worden gedekt. Later zwakte Spicer zijn eerdere bewering weer wat af.

Het is ‘een van de ideeën’ die we hebben over de financiering van de muur, zei hij volgens The New York Times. De invoerbelasting geldt wellicht ook voor andere landen. Het plan zou bovendien nog in een vroeg stadium zijn. De verklaringen over invoerbelasting hadden direct invloed op de Mexicaanse valuta de peso. Die daalde. Mexico’s export gaat namelijk voor 80 procent naar de Amerikanen. Het gaat onder meer om auto’s en fruit.

Grote commotie in Mexico

De te bouwen muur, bedoeld om illegale migranten tegen te houden, zorgt voor grote commotie in Mexico. De president van het land, Enrique Peña Nieto, heeft zijn afspraak met de Amerikaanse president afgezegd, meldde hij donderdag zelf via Twitter. Peña Nieto zou op 31 januari in Washington zijn. Het bezoek kwam op losse schroeven te staan toen Trump woensdag bekendmaakte dat hij de bouw van een muur tussen de Verenigde Staten en Mexico doorzet en dat Mexico voor de bouw moet betalen.

Mexicaanse functionarissen lieten al weten dat het bezoek mogelijk zou worden afgelast. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray liet daarna weten dat het bezoek gewoon zou doorgaan. Het was Trump zelf die donderdag – eveneens via een tweet – verklaarde dat Mexico het bezoek beter kon afzeggen, zolang er wordt geweigerd voor de muur te betalen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.