buitenland

Obama’s allerlaatste actie: miljoenen dollars naar Palestijnen

24 januari 2017

Barack Obama is niet meer de president van Amerika, maar heeft op het allerlaatste moment nog geprobeerd invloed uit te oefenen. Tegen de wens in van het Republikeinse Congres besloot hij een flinke som geld naar de Palestijnse Autoriteit (PLO) te sturen.

Vrijdagochtend, uren voordat Obama voor het laatst het Witte Huis verliet, liet hij aan het Congres weten dat er nog een aantal budgetwijzigingen waren doorgevoerd. Er gaat 221 miljoen dollar naar de Palestijnse Autoriteit, vier miljoen naar programma’s om klimaatverandering tegen te gaan en 1,25 miljoen naar organisaties van de Verenigde Naties, meldt Associated Press.

Laatste zet van Obama
Republikeinse Congresleden hadden getracht de steun aan de Palestijnse organisatie tegen te houden, nadat de PLO probeerde lidmaatschap van verschillende internationale organisaties te verkrijgen. Obama hoefde zich wettelijk gezien niet aan de Republikeinse bezwaren te houden en besloot vrijdag stilletjes de fondsen goed te keuren. Het geld moet gebruikt worden voor humanitaire hulp in Gaza en om politieke hervormingen door te voeren.

Het lijkt een allerlaatste poging van Obama om zijn opvolger Donald Trump tegen te werken. Trump staat bekend als een klimaatscepticus, is een hardline supporter van Israël en kreeg het afgelopen maand aan de stok met de Verenigde Naties.

Omdat Obama’s regering weigerde een veto in te zetten, nam de VN een resolutie aan waarin Israël werd opgeroepen te stoppen met het bouwen van nederzettingen op ‘Palestijns gebied’. Obama sprak zich bovendien meermaals uit als een voorstander van een Palestijnse staat. ‘Als je ze geen eigen staat geeft, worden ze tweederangsburgers,’ zo waarschuwde hij vorige week in zijn laatste persconferentie.

‘Regels zijn veranderd’
Met de komst van Trump kan alles snel veranderen, zo blijkt daags na zijn inauguratie. Netanyahu belde al met Trump om begin februari een afspraak in het Witte Huis te maken en het stadsbestuur van Jeruzalem keurde zondag de vergunning goed voor de bouw van 560 Joodse woningen in Oost-Jeruzalem.

Locoburgemeester van Jeruzalem Meir Turjeman zei dat ‘de regels van het spel zijn veranderd sinds het aantreden van president Donald Trump’. ‘We worden niet langer beperkt, zoals in de tijd van Barack Obama. We kunnen eindelijk bouwen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.