buitenland

Obama laat Manning (WikiLeaks) nog snel vervroegd vrij

17 januari 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse ex-militair Chelsea Manning die tot 35 jaar cel is veroordeeld vanwege het publiceren van de vertrouwelijke stukken via WikiLeaks, komt al op 17 mei van dit jaar vrij. De vertrekkende president Barack Obama heeft dat in zijn laatste week nog even snel besloten.

Dit liet het Witte Huis dinsdag weten. De 29-jarige Manning – geboren Bradley (hij verklaarde daags na zijn veroordeling vrouw te zijn –  is een van de 275 veroordeelde mensen die van de vertrekkende president gratie krijgen of van wie de celstraf wordt verlicht.

Lekken van staatsgeheimen

Manning was eerder als man, Bradley Edward Manning, in dienst gekomen bij de Amerikaanse strijdkrachten. Hij had in 2009 in Irak toegang tot vertrouwelijke informatie. Manning speelde in het jaar erna honderdduizenden boodschappen en berichten van Amerikaanse militaire en diplomatieke instellingen door aan WikiLeaks.

Onder de vertrouwelijke stukken waren opnames van beschietingen van Iraakse burgers door Amerikaanse soldaten. Manning heeft altijd gezegd niemand kwaad te willen doen en alleen als ‘klokkenluider’ de werkelijkheid van de oorlog te willen tonen. Volgens WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft de informatie die Manning doorspeelde geen enkele Amerikaan schade berokkend.

Wat gaat Julian Assange nu doen?

Manning werd snel, in mei 2010, in Irak gearresteerd en in augustus 2013 door de krijgsraad veroordeeld vanwege onder meer spionage en diefstal, maar uiteindelijk niet wegens het helpen van de vijand. Manning betoonde voor de krijgsraad spijt en maakte bekend als vrouw door het leven te willen gaan. Recent probeerde Manning zelfmoord te plegen.

Om toestemming af te dwingen voor een geslachtsoperatie van man tot vrouw ging Manning in hongerstaking. De vraag is wat Assange nu gaat doen. Hij verbergt zich al vier jaar in de ambassade van Ecuador in Londen, heeft eerder deze maand aangegeven dat hij bereid is zich aan de Amerikaanse autoriteiten over te geven als Manning gratie zou krijgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.