buitenland

Obama legt nieuwe sancties op: 5 Russen op zwarte lijst

10 januari 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse regering heeft maandag opnieuw sancties afgekondigd tegen Rusland. Het gaat om economische strafmaatregelen tegen vijf Russen, die op een zwarte lijst zijn gezet.

De sancties zijn het gevolg van mensenrechtenschendingen, laat een woordvoerder van de Amerikaanse president Barack Obama weten.

Belangrijkste Rus op lijst is ex-studiegenoot Poetin

Dat de vijf hooggeplaatste Russen nu op een zwarte lijst staan, betekent dat Amerikanen met hen geen handel mogen bedrijven. Het vijftal kan nu niet meer bij het vermogen dat in de Verenigde Staten is gestald. De belangrijkste Rus op de lijst is een naaste medewerker van de Russische president Vladimir Poetin, Alexander Bastrykin.

Hij staat aan het hoofd van een zeer invloedrijke politieke onderzoekscommissie, en is een voormalige studiegenoot van Poetin op de universiteit, schrijft The Telegraph. Hoewel de nieuwe maatregelen niets te maken lijken te hebben met de vermeende Russische hacks tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen – de sancties zijn officieel het gevolg van een wet uit 2012 na de dood van Kremlin-tegenstander Sergei Magnitski – is de timing pikant.

Machtsoverdracht

Over anderhalve week draagt Obama officieel de macht over aan de nieuwe president Donald Trump. Op dit moment worden de puntjes op de i gezet in de voorbereiding daarnaartoe. Trump wil juist de banden aanhalen met Vladimir Poetin en het Kremlin. Het zou goed kunnen dat hij zijn eerste dagen, weken vooral bezig is om de maatregelen die Obama heeft getroffen, ongedaan te maken.

Eerder besloot de Amerikaanse regering namelijk al om 35 Russische diplomaten de deur te wijzen.  Ook sloot hij twee gebouwen die worden gebruikt door inlichtingendiensten FSB en GRU. De straf van Obama is een reactie op de vermeende Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen, waarover vrijdagavond (Nederlandse tijd) een rapport verscheen. Daarin werd het vermoeden geuit dat Poetin de hackacties zelf orkestreerde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.