Modrikamen weet na Trump: ‘Ook ommekeer in Europa’ (VIDEO)

26 januari 2017Leestijd: 1 minuut
Foto: Amy Elleboog

De verkiezing van Donald Trump in Amerika biedt kansen om een wereldwijde beweging van nationalisten te creëren. Dat denkt althans de Belgische politicus Mischaël Modrikamen. ‘We hebben dezelfde tegenstanders.’

Modrikamen (50), een succesvolle advocaat en Franstalige politicus in België, noemt de inauguratie van Trump in gesprek met Elsevier ‘een historisch moment’. Volgens Modrikamen, die de rechtse Parti Populaire in Wallonië leidt, kozen Amerikanen met Trump ‘eindelijk een leider die dichtbij de belangen staat van gewone burgers’. ‘Kijk maar eens hoe hard hij tekeer ging tegen de elite in zijn inauguratiespeech.’

Grote veranderingen in Europa
In bepaalde opzichten is de situatie in Amerika vergelijkbaar met die in Europa, stelt Modrikamen. ‘Wat willen burgers, in Europa en Amerika? Duidelijke grenzen, economisch protectionisme, een gevoel van veiligheid. Trumps overwinning is een signaal voor leiders van de Europese Unie: ook hier staan grote veranderingen op de rol.’

En populisten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan hebben dezelfde tegenstanders. ‘Kijk maar eens naar meneer [George,red.] Soros, die in Amerika en Europa miljarden dollars en euro’s uitgeeft om zijn extreemlinkse ideeën te verspreiden. Hij vecht niet alleen tegen Trump, ook tegen onze beweging in Europa.’

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.