buitenland

Journalist verlaat Charlie Hebdo: ‘Te soft over radicale islam’

06 januari 2017

Ze is een van best bewaakte personen in Frankrijk: Charlie Hebdo-medewerker Zineb El Rhazoui overleefde de aanslag op de redactie twee jaar geleden, en geldt als een scherp criticus van de islam. Ze vindt dat het satirische blad ernstige steken laat vallen.

Charlie Hebdo ‘is veel te soft geworden over moslimextremisme’, zegt zij tegen persbureau AFP.

Door de knieën voor radicale moslims

El Rhazoui (34), die vanwege haar uitgesproken mening overal waar zij gaat wordt omringd door bodyguards, vindt dat het Franse blad door de knieën gaat voor radicale moslims, en dat de cartoonisten het niet meer aandurven om de profeet Mohammed te tekenen. De bijna voltallige redactie van Charlie Hebdo werd op 7 januari – morgen precies twee jaar geleden – uitgemoord door de terreurbroers Kouachi. Dat gebeurde tijdens een redactievergadering.

Een paar dagen later werd er een aanslag gepleegd op een Joodse supermarkt. El Rhazoui, die op het moment van de terreuraanval in de Marokkaanse stad Casablanca was, vertrekt bij Charlie Hebdo omdat zij zich afvraagt of het blad ‘het wel aankan om de fakkel van de absolute vrijheid te dragen’. ‘Vrijheid tegen elke prijs is waar ik zo van hield bij Charlie Hebdo. Ik werkte er ondanks de grote tegenslagen.’ De Marokkaans-Franse El Rhazoui dreigde in september al met opstappen, schrijft The Guardian, nadat het blad was getroffen door een paar interne ruzies en het vertrek van cartoonist Luz.

Fatwa’s en doodsbedreigingen

Ze blijft zich uitspreken tegen de radicale islam en aanhangers, die fatwa’s over haar uitspreken en gedetailleerde doodsbedreigingen sturen. Eind oktober publiceerde ze haar boek Vernietig islamitisch fascisme.  ‘Ik heb geen wet overtreden en heb niks te verbergen, maar ik moet nu wel beveiligd door het leven gaan terwijl degenen die ons bedreigen vrij rondlopen,’ aldus El Rhazoui in een begeleidend interview.  ‘Maar als je zegt waar het op staat, ben je ineens een islamofoob en een racist.’ ‘We moeten ophouden met zeggen dat de islam een religie van vrede en liefde is,’ vindt zij.

Laten we ‘erkennen dat het hedendaags islamisme gewoon toegepaste islam is. Wanneer we islam letterlijk nemen, krijgen we islamisme en wanneer we islamisme letterlijk nemen, krijgen we terrorisme’. Ze vraagt zich wat precies met een gematigde islamist wordt bedoeld. ‘Een islamist die geen moord pleegt? De islam kan zich pas echt een plek in de wereld verwerven als het zich volledig houdt aan de universele principes als gelijkwaardigheid tussen man en vrouw, seksuele en individuele vrijheid.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.