buitenland

Britten maken zich zorgen over ‘ijskoude relatie’ May en Merkel

05 januari 2017

De Britse regering maakt zich zorgen over de relatie tussen premier Theresa May en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Die zou vrijwel ‘niet bestaan’.

Dit zorgt voor onrust bij met name de Britse EU-onderhandelaren, schrijft The Telegraph op basis van een intern rapport.

May wil in maart beginnen met Brexit-onderhandeling

Volgens het rapport zou de ‘koele benadering’ van May haar ervan hebben weerhouden een goede relatie met Merkel op te bouwen. Zo zou May bijvoorbeeld achter gesloten deuren geen informatie met Merkel delen, en haar alleen in de openbare sferen spreken.

De Britten zouden Merkel nog altijd als een cruciale partner zien in het uitonderhandelen van een goede Brexit-deal. De Britten willen namelijk het liefst een deal, waarbij de toegang tot de interne vrije markt van de EU wordt behouden.

May gaf eerder aan dat het nog altijd het plan is om in mei Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon, het artikel over EU-uittreding, in te roepen. Donderdag staat een speech van haar gepland, waarin ze naar verwachting de kritiek op haar Brexit-strategie zal proberen te weerleggen.

Nieuwe EU-ambassadeur

Het komt daags nadat de voormalige Britse EU-ambassadeur Ivan Rogers plotseling aankondigde op te stappen. Rogers, die geldt als een van de meest ervaren EU-diplomaten in Groot-Brittannië en eigenlijk tot oktober 2017 op zijn post had moeten zitten, gaf daarbij geen reden voor zijn vertrek. Britse media speculeerden dat het te maken zou kunnen hebben met het feit dat hij leden van het Britse kabinet eerder achter de schermen had gewaarschuwd dat de onderhandelingen over een handelsverdrag tussen Groot-Brittannië en de EU wel eens tien jaar zouden kunnen duren.

De Britten hebben inmiddels een vervanger voor hem gevonden in de vorm van Tim Barrow, die van 2011 tot 2015 ambassadeur was in Rusland. Ook was hij adviseur bij het samenstellen van enkele ministers van Buitenlandse Zaken en heeft hij een rol gespeeld in eerdere Britse gesprekken met de EU.

EU-sceptici niet blij met Barrow

Barrow, die aangeeft ‘vereerd’ te zijn met zijn nieuwe positie, verklaart de ‘best mogelijke deal’ eruit te gaan slepen voor de Britten. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en EU-minister David Davis spreken positief over de aanstelling van Barrow, die volgens hen ‘een harde onderhandelaar’ is, en de belangen van de Britse regering goed wist te verdedigen tegenover de regering van de Russische president Vladimir Poetin.

Voormalig UKIP-leider Nigel Farage, die zich eerder hard uitliet over de vertrekkende ambassadeur Rogers, is minder blij met zijn aanstelling. ‘Goed om te zien dat de regering een geridderde carrièrediplomaat hebben vervangen met… een andere geridderde carrièrediplomaat,’  aldus een cynische Farage op Twitter.

Rogers kreeg – voor zijn vertrek al – flink wat kritiek te verduren van eurosceptische parlementsleden, die hem als ‘Brexit-pessimist’ betitelden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.