buitenland

Opeens stapt Britse EU-ambassadeur op, maar waarom?

03 januari 2017

De Britse EU-ambassadeur Ivan Rogers is er opeens mee gestopt. Zijn medewerkers kregen dinsdagmiddag het bericht dat hij vroegtijdig vertrekt.

Volgens de Britse krant Financial Times heeft Rogers geen reden gegeven voor zijn plotselinge vertrek.

Ervaren EU-diplomaat

Zijn plotse vertrek laat alle ruimte voor speculatie. Zijn vertrek komt namelijk op een gevoelig moment. De Britse premier Theresa May kondigt waarschijnlijk binnen een paar maanden het begin van de onderhandelingen over de Brexit – het Britse vertrek uit de EU – aan. Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon wordt volgens de Britten eind maart ingeroepen.

Rogers geldt als een van de meest ervaren Britse diplomaten op het gebied van Europese betrekkingen en had eigenlijk tot oktober 2017 op zijn post moeten zitten. Hij zou een grote rol hebben moeten spelen bij de onderhandelingen met de EU. Parlementsleden reageren dan ook teleurgesteld en bezorgd op zijn vertrek: gevreesd wordt dat de Britten de EU met een slechtere deal zullen verlaten, dan wanneer Rogers nog aan zou zijn geweest.

Eurosceptische politici reageren juist weer verheugd op het vertrek van Rogers, een ‘Brexit-pessimist’ volgens sommigen.

Uitgelekte memo

Vorige maand werd bekend dat Rogers leden van het Britse kabinet achter gesloten deuren had gewaarschuwd dat de onderhandelingen over een handelsverdrag tussen Groot-Brittannië en de EU wel tien jaar zouden kunnen duren. Die memo lekte uit, waarna hij het mikpunt werd van kritiek van een aantal parlementsleden.

Ook kreeg Rogers na het Brexit-referendum in juni forse kritiek te verduren. Volgens critici zou hij zich onvoldoende hebben ingezet voor de Remain-campagne van de toenmalige premier David Cameron.

Rogers is niet de eerste Britse EU-functionaris die opstapt na het referendum. Eerder vertrok ook eurocommissaris Jonathan Hill. Hij vond dat hij niet langer kon aanblijven, nadat het Britse volk zich had uitgesproken voor een Brexit.

De Britse regering bevestigt het vertrek van Rogers, maar geeft ook geen reden. Binnen een aantal weken zal zijn vervanger bekend worden gemaakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.