buitenland

Netanyahu ondervraagd na beschuldigingen over corruptie

03 januari 2017

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is op maandagavond drie uur lang verhoord door de politie. Het staatshoofd werd ondervraagd omdat hij wordt verdacht van corruptie. Het bewijs dat hij schuldig is, heeft zich volgens de openbare aanklager ‘opgestapeld’.

Volgens politiewoordvoerder Micky Rosenfeld werd de premier ‘onder ede’ verhoord: alles wat hij heeft gezegd tegen de politie kan in een mogelijke rechtszaak worden gebruikt. Een dag lang werd de officiële residentie van Netanyahu afgeschermd, terwijl de politie de premier uithoorde.

Corruptie? ‘Netanyahu nam cadeaus aan’

Het gaat om twee verschillende onderzoeken, melden Israëlische media. Netanyahu wordt onder meer verhoord vanwege beschuldigingen dat hij van rijke zakenmannen waardevolle cadeaus zou hebben aangenomen. Over het tweede onderzoek willen de Israëlische autoriteiten niets kwijt.

De premier zou zelf hebben aangegeven welke giften zijn voorkeur hadden, en wordt dan ook onderzocht vanwege mogelijke corruptie. Volgende week besluit de politie of het onderzoek leidt tot een rechtszaak.

De openbare aanklager van Israël meldt dat het bewijs dat Netanyahu schuldig is, ‘zich de afgelopen maanden heeft opgestapeld’.

De premier kwam in juli al in opspraak, toen de politie zei over aanwijzingen te beschikken dat hij zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan corruptie. Het kwam pas in oktober tot een specifiek onderzoek, en in december werd genoeg bewijs gevonden om Netanyahu te ondervragen.

‘Wacht maar even met feestvieren’

‘Ik zie dat de media en de oppositie al jubelen over de ondervraging,’ zei Netanyahu voordat het verhoor begon. Het onderzoek is volgens hem gebaseerd op loze beschuldigingen: ‘Wacht nog maar even met feestvieren.’

De Israëlische media speculeren al maanden over de corruptiezaak. Oud-minister van Financiën en parlementslid Yair Lapid zei dat het onderzoek snel moet worden afgehandeld. Lapid wordt gezien als de belangrijkste politieke concurrent van Netanyahu.

‘Als twee premiers achter elkaar corrupt zijn, wordt het heel moeilijk het publieke vertrouwen in de overheid te herstellen,’ aldus de politicus op Facebook. Oud-premier Ehud Olmert kreeg in mei 2014 een gevangenisstraf en een boete opgelegd voor het aannemen van smeergeld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.