buitenland

Video: moeten EU-lidstaten defensie wel uit handen geven?

02 december 2016Leestijd: 1 minuut

De Europese Commissie stelde woensdag een Europees Defensiefonds voor, met als doel de samenwerking tussen de legers van de verschillende lidstaten te verbeteren. Maar moeten de lidstaten dat wel willen? Jelte Wiersma ging in gesprek met een voor- en tegenstander.

De Europese Commissie betoogt dat er elk jaar 500 miljoen euro uit het EU-budget moet worden vrijgemaakt voor onderzoek naar innovatieve militaire technologieën. Daarnaast wordt jaarlijks een bedrag van 5 miljard euro voorgesteld voor de productie van wapens, bijvoorbeeld Europese drones en helikopters.

Het defensiefonds is een goed idee, betoogt D66-Europarlementariër Marietje Schaake in gesprek met Elsevier. ‘Het is logische stap, als je ziet wat de huidige dreigingen zijn. Europese landen hebben onvoldoende capaciteit. Door samen te werken kan er met minder geld, meer bereikt worden.’

‘Defensie moet niet uit handen worden gegeven’
Pieter Cleppe, directeur van de Brusselse denktank Open Europe, is kritischer over de voorgestelde EU-plannen. ‘Als er één beleidsdomein is waar democratische controle belangrijk is, is het wel Defensie. Europese landen hebben nu eenmaal heel andere ideeën over buitenlands beleid.’

Waar het defensiefonds in de toekomst tot moet leiden, daar verschillen de twee van mening over. Cleppe zegt dat de Europese Commissie ‘de oude droom van een Europees leger’ nog steeds niet heeft opgegeven, maar Schaake houdt vol dat deze stap richting samenwerking veel minder ver gaat. Het gaat slechts om ‘gezamenlijke inkopen en gezamenlijk onderzoek’, aldus de D66-politicus.

Bekijk hieronder het volledige interview:

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.