buitenland

Turkse boodschap aan Syriërs: zoek een veilig heenkomen

12 december 2016Leestijd: 2 minuten

Het Turkse leger heeft inwoners van de Noord-Syrische plaats Al-Bab met pamfletten gewaarschuwd een veilige plek te zoeken. Mogelijk is een aanval ophanden.

In de foldertjes, die vermoedelijk uit vliegtuigen werden gegooid, roept Turkije inwoners van al-Bab op om toch vooral niet samen te werken met Islamitische Staat (IS).

Breng geliefden naar een veilige plek

‘Beste inwoners van Al-Bab, laat IS – ook wel de duivel – jullie niet gebruiken. Help ons, en breng jullie geliefden zo snel mogelijk naar een veilige plek, totdat we jullie land hebben gezuiverd van deze verraders. Met Gods hulp zal de overwinning dichtbij zijn.’ De stad, ten noorden van Aleppo, is nu nog in handen van de terreurbeweging, maar Arabische en Turkmeense strijders – gesteund door Turkije – naderen Al-Bab in rap tempo.

De afgelopen week werden twee dorpen ten westen van de stad ingenomen. Maar het is de Turken zeker niet alleen om IS te doen. Ankara is vooral ook bang dat met de zwakker wordende positie van de terreurbeweging de Syrische Koerden oprukken.

Aanslagen bij een voetbalstadion

Turkije wil hoe dan ook voorkomen dat deze milities vaster voet aan de grond krijgen in het grensgebied. Zaterdag werd de Turkse stad Istanbul getroffen door twee bloedige aanslagen, waarbij zeker 44 mensen om het leven kwamen. Bommen ontploften bij het stadion van voetbalclub Besiktas. De terreur is opgeëist door de Koerdische militante groep TAK, een afsplitsing van de Koerdische PKK-beweging.

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verschillen deze militanten niet van de Syrische Koerden, ook wel de YPG. Hij maakt zich boos over de houding van de Europese bondgenoten. Turkije staat er volgens hem alleen voor, en krijgt maar bedroevend weinig steun van het Westen.  De Turkse veiligheidsdiensten hebben in het hele land leden opgepakt van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Zeker 118 mensen zijn opgepakt, meldt staatspersbureau Anadolu maandag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.