buitenland

Turkije legt kerstfeest op Duitse school aan banden

18 december 2016

De Turkse autoriteiten hebben de kerstviering op een Duitse middelbare school in Istanbul verboden. Het zou voor het eerst zijn dit gebeurt in het land dat wordt bestuurd door de islamistische president Recep Tayyip Erdogan.

‘De Turkse schoolleiding heeft meegedeeld dat er in de lessen voortaan niet meer mag worden verteld over en gewerkt worden aan kerstgebruiken en het christelijke feest en dat er ook niet meer over mag worden gezongen,’ is te lezen in een e-mail, die de Duitse afdeling van het Istanbul Lisesi heeft ontvangen.

Ook problemen met kerstconcert

Ook de deelname van het schoolkoor aan het traditionele kerstconcert bij het Duitse consulaat afgelopen dinsdag werd door de Turkse leiding korte tijd gestopt.

De 35 Duitse leerkrachten op het Istanbul Lisesi zijn en worden betaald door de Bondsrepubliek. De traditionele eliteschool wordt uitsluitend door Turkse leerlingen bezocht en is een erkende Duitse school in het buitenland.

Bevorderen van de Duitse cultuur

De school is voortgekomen uit een cultureel akkoord tussen Duitsland en Turkije, waarbij tachtig Duitse leraren zijn gedetacheerd op een aantal scholen in Turkije. Die zijn er om de Duitse cultuur te bevorderen. Het Duitse personeel heeft zijn eigen afdelingshoofd, maar de Turkse schoolleiding heeft het laatste woord.

De Duitse invloed op de school bestaat volgens Der Spiegel al meer dan honderd jaar. Het ‘kerstmisverbod’ gaat in tegen alle afspraken. Beide landen kwamen overeen elkaar te ondersteunen bij het verspreiden van de kennis over elkaars cultureel erfgoed. Weihnachten (het Duitse woord voor Kerstmis) is onlosmakelijk verbonden met de Duitse, christelijke cultuur.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.