buitenland

Trump besluit verkiezingsjaar met gelukwens, ook voor ‘vele vijanden’

31 december 2016Leestijd: 2 minuten

De gekozen Amerikaanse president Donald Trump heeft het jaar in stijl afgesloten, namelijk met een tweet. In een nieuwjaarsboodschap wenst hij ook ‘zijn vele vijanden’ een gelukkig 2017 toe.

Voor iedereen een fijne jaarwisseling,’ook mijn vele vijanden en degenen die het tegen mij opnamen en zo dik hebben verloren dat ze nu gewoon niet meer weten wat te doen,’ schrijft Trump zaterdag in een bericht op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Samenwerking naar ander niveau tillen

Om af te sluiten met ‘Liefde!’ Vrijdag kreeg de president-elect al een boodschap van de Russische president Vladimir Poetin. In zijn nieuwjaarsgroet zei Poetin volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN te hopen dat na Trumps inauguratie op 20 januari de banden tussen belde landen zullen worden aangehaald, en dat er samenwerking zal plaatshebben op ‘constructieve en pragmatische’ wijze.

Hopelijk kunnen we deze samenwerking naar ‘heel ander niveau tillen’, aldus Poetin. De huidige president Barack Obama werd volgens CNN gepasseerd, maar zou eerder op de dag al de hartelijke groeten hebben gekregen van Poetin. Nadien vleide Trump Poetin door hem op Twitter een ‘zeer slimme man’ te noemen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Trump streeft naar betere banden met Poetin

Die opmerking had overigens weinig van doen met alle gelukswensen, maar sloeg op de controverse rondom de door Obama bevolen uitzetting van Russische diplomaten, na de vermeende Russische ‘verkiezinghacks’. De Verenigde Staten zetten zeker 35 van hen het land uit. De diplomaten, die werkzaam zijn voor de ambassade en het Russische consulaat, hadden 72 uur om het land te verlaten.

Onder meer de Russische veiligheidsdienst FSB wordt geraakt door de nieuwe maatregelen. Ook de militaire geheime dienst GRU en aan de organisatie gelieerde bedrijven worden aangepakt. Poetin besloot Obama’s actie niet te vergelden en te wachten op het presidentschap van Trump, die het Kremlin beter gezind lijkt te zijn. Dat viel dus in goede aarde bij de gekozen Amerikaanse president.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.