Duitse politiek over ‘kerstverbod’: ‘Erdogan wil diversiteit uitroeien’

19 december 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Duitse politici reageren verontwaardigd nadat de Turkse autoriteiten Kerstmis op een Duitse middelbare school in Istanbul hebben verboden. Berlijn spreekt van inperking van godsdienstvrijheid en ‘een typisch voorbeeld van uitsluiting’.

Het nieuws zorgde voor internationale ophef: de leraren op de Duitse afdeling van het Istanbul Lisesi mogen het niet eens over Kerst hebben. De kerstviering op de school is afgelast en de deelname van het schoolkoor aan het traditionele kerstconcert bij het Duitse consulaat afgelopen dinsdag werd door de Turkse leiding korte tijd gestopt.

We verliezen onszelf aan een autocratie

De leerkrachten op de school worden betaald door Duitsland, en de school voortgekomen uit een cultureel akkoord tussen Duitsland en Turkije, waarbij tachtig Duitse leraren zijn gedetacheerd op een aantal scholen in Turkije om de Duitse cultuur te bevorderen.

Het verbod op Kerstmis is dan ook ‘een klap voor het onderwijs en de vrijheid van godsdienst’, stelt vicefractievoorzitter Gerda Hasselfeldt (CSU). ‘We komen meer en meer tot de conclusie dat we onszelf in Turkije verliezen aan een autocratie,’ aldus de politicus.

Ook CDU-politicus Julia Klöcker hekelt volgens Der Spiegel de ‘betutteling en uitsluiting’ die onder leiding van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan plaatsheeft. De plannen staan haaks tegenover de Duitse waardering voor vrijheid en verlichting.

‘Uitroeien van religieuze diversiteit’

De Groenen hekelen de Turkse bemoeienis op de Duitse school. Partijleider Cem Özdemir beschuldigt Erdogan ervan nogal selectief te zijn in zijn geschiedeniskennis. De politicus gaat nog veel verder en zegt dat de Turkse president ‘de overblijfselen van etnische en religieuze diversiteit in het land grondig wil uitroeien’.

De politici spreken zich ook uit tegen het feit dat de Turkse autoriteiten hiermee ingaan tegen alle afspraken. De Duitse Weihnachten-viering is een belangrijk deel van de Duitse christelijke cultuur, die in stand zou worden gehouden op de school. Ook de leraren zelf reageren verontwaardigd. Dit jaar moet de Adventskalender in de prullenbak, en kerstliederen worden verboden, en zelfs de kerstkousen die in de gang hangen, moeten worden weggehaald.