buitenland

Poetin zet geen Amerikanen uit: ‘Ik wacht op Trump’

30 december 2016Leestijd: 2 minuten

De Russische president Vladimir Poetin wil vooralsnog geen Amerikanen uitwijzen als vergelding van de 35 Russen en hun gezinnen die de Verenigde Staten uitgezet werden. Poetin wil naar eigen zeggen eerst bekijken hoe Donald Trump zich straks opstelt tegenover Rusland.

Poetin betreurt het dat de huidige president Barack Obama zijn regeerperiode op deze manier afsluit, zegt hij in een verklaring.

Dreigende woorden van Lavrov

Hij sneerde nog extra naar de Amerikanen, door de Amerikaanse diplomaten en hun kinderen uit te nodigen voor een Nieuwjaars- en Kerstreceptie in het Kremlin.

President-elect Trump neemt op 20 januari zijn intrek in het Witte Huis. Poetins verklaring dat hij toch geen tegenacties onderneemt na de meest recente Amerikaanse sancties tegen Rusland, weerspreekt eerdere dreigende woorden van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Die verklaarde vrijdagmiddag nog dat de sancties niet onbeantwoord blijven.

Trump was er als de kippen bij om te reageren op de verklaring van Poetin. ‘Een geweldige zet,’ zegt Trump op Twitter. ‘Ik heb altijd al geweten dat hij heel slim is’. Hij heeft nog niet expliciet gezegd dat hij de sancties van Obama ongedaan gaat maken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Stelligere uitspraak

Obama herhaalde donderdag dat Rusland ‘acties heeft ondernomen die bedoeld waren om het Amerikaanse verkiezingsproces te beïnvloeden’. Eerder was Obama nog voorzichtiger in het verwoorden van het vermoeden dat de Russen achter de hack op de Democratische Partij zou zitten, maar ditmaal was hij stelliger: ‘De diefstal en publicatie van gegevens kan alleen zijn aangestuurd door de hoogste niveaus van de Russische regering’.

Lavrov noemde alle beschuldigingen van Amerika ongefundeerd. Hij was het die aan Poetin voorstelde om 35 Amerikaanse diplomaten uit te wijzen in reactie op de uitzetting door de Verenigde Staten. Obama stelde donderdag een reeks sancties in tegen Rusland, die vooral de Russische inlichtingendiensten treffen. Zo moeten 35 Russische diplomaten en hun gezin Amerika uit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.