buitenland

‘Lesbische’ tienermeisjes Marokko vrijgesproken na kus

09 december 2016Leestijd: 2 minuten

Twee tienermeisjes in Marokko die elkaar een kus hebben gegeven, zijn vrijgesproken. Ze hadden een celstraf van drie jaar kunnen krijgen. De meisjes werden vervolgd  voor ‘seksueel afwijkend gedrag’, en werden verdacht van homoseksualiteit.

De moeder van een van de meisjes deed aangifte nadat ze een foto had gevonden van haar dochter die haar vriendin zoende. De zus en de moeder van het meisje zouden haar ook nog hebben geslagen. Na de aangifte werden beide meisjes opgepakt, maar al snel weer vrijgelaten.

De rechter spreekt de meisjes nu ook vrij. Ze moeten aan hun ouders worden overgedragen, oordeelt de rechter.

‘Seksueel afwijkend gedrag’

De zaak kreeg internationale aandacht nadat mensenrechtenorganisaties alarm sloegen over het proces. De meisjes kunnen een gevangenisstraf van drie jaar krijgen als ze worden veroordeeld voor ‘seksueel afwijkend gedrag’.

De Marokkaanse LHBT-organisatie Aswat zegt dat een van de meisjes naar eigen zeggen verschrikkelijk werd behandeld toen ze in voorarrest zat. Ze zou zich hebben moeten uitkleden in het bijzijn van andere, volwassene gevangenen, en voelde zich vernederd toen ze werd vrijgesproken.

Aswat en onder meer Human Rights Watch roepen de Marokkaanse autoriteiten nu op de vervolging stop te zetten. ‘Deze meisjes mogen niet worden opgesloten omdat ze zich aangetrokken voelen tot elkaar en dat uiten,’ zegt Sara Leah Whitson, een topvrouw van de mensenrechtenorganisatie.

Oneerlijk proces

Activisten hekelen ook de manier waarop de arrestatie en het voorarrest waren uitgevoerd. De meisjes zouden zijn gedwongen een aantal verklaringen te ondertekenen zonder dat ze deze goed hadden gelezen, en door de vernedering zou de politie een eerlijk proces hebben voorkomen.

Afgedwongen verklaringen en bekentenissen spelen een grote rol bij de vervolging van homoseksuelen in Marokko, blijkt onder meer uit onderzoek van Human Rights Watch. Onder het islamitische regime worden de rechten van LHBT’ers de laatste jaren alleen maar verder ingeperkt.

Volgens Artikel 489 van het Marokkaanse wetboek van strafrecht zijn ‘onnatuurlijke en afwijkende seksuele activiteiten en gedrag’ strafbaar. Ook seksuele activiteiten met een persoon van hetzelfde geslacht vallen daar ook onder: veroordeelden kunnen rekenen op een straf van zes maanden tot drie jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.