buitenland

Juncker bij viering euro: lidstaten kunnen niet zonder EU

09 december 2016

Wat een viering van de euro moest zijn, heeft Jean-Claude Juncker gebruikt om Europese landen die de EU willen verlaten, in een hoek te zetten. Zonder de Europese Unie komen ze economisch en politiek in zwaar weer, voorspelt Juncker.

25 jaar nadat het verdrag van Maastricht werd getekend – waar de creatie van de euro werd beklonken – kwamen Europese leiders vrijdag bijeen in Limburg om die munt ‘te vieren’. De kritiek op de euro neemt de afgelopen tijd juist toe.

‘Trots zijn op EU’
Een van de gasten, de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, maakte gebruik van de gelegenheid om zijn visie op de EU nog eens te benadrukken. Volgens Juncker moeten Europeanen tevreden zijn met hun Unie en waarschuwde hij eurocritici.

Timmermans in Den Haag: EU gedoemd als niets verandert

‘We moeten trots zijn op wat we met de Europese Unie hebben bereikt,’ zei de jarige Juncker (62). ‘Diegenen die denken dat het tijd is om de EU op te breken hebben het helemaal mis. Zij die Europa willen vernietigen moeten niet denken dat de lidstaten in hun eentje economisch overeind blijven.’

Brexit kans om beter samen te werken
Volgens Juncker is een meer verenigd Europa hard nodig – aangewakkerd door de kleiner wordende bevolking. Zo biedt de EU grote geopolitieke voordelen: ‘Zonder het bestaan van de EU zal over twintig jaar geen enkel Europees land lid zijn van de G-7’.

Brexit en oplopende spanningen met Turkije zijn geen ‘crisis of tragedie’, stelde Juncker, maar juist een kans om ‘meer gestructureerd samen te werken’. Groot-Brittannië kreeg vrijdag nog een veeg uit de pan van Juncker, die demonstratief stopte met zijn toespraak in het Engels. Hij schakelde over naar Frans en Duits, met de opmerking dat ‘Engels niet de enige taal in Europa is’.

Zijn eerste vicepresident, Frans Timmermans, was donderdag in Den Haag om de plannen van de Commissie voor komend jaar uit te leggen. In gesprek met Tweede Kamerleden gaf hij toe dat de EU als politiek project ‘kan mislukken’, als er niets verandert.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.