buitenland

Franse premier Valls gaat voor presidentschap

05 december 2016Leestijd: 2 minuten

De geruchten gingen al een tijdje, maar nu heeft ook de Franse premier Manuel Valls het bevestigd. Hij doet mee aan de race om het Franse presidentschap, en legt daarmee ook zijn functie als premier neer.

De Franse president François Hollande erkende afgelopen week geen kans te maken om de presidentsverkiezingen, die in mei worden gehouden, te kunnen winnen.

Economische hervormingen

Daarmee ziet Valls de kans om te proberen centrumlinks, Groen en de socialistische partij achter zich te scharen. Hij werd door Hollande eind 2014 gepromoveerd van minister van Binnenlandse Zaken tot premier. Valls, die zichzelf als ‘economisch realist’ omschrijft, moest het aanzien van de regering opkrikken na de voor de Parti Socialiste (PS) dramatische afloop van de gemeentelijke verkiezingen.

Valls is voorstander van economische hervormingen die veel socialisten uit de PS beschouwen als rechts. Valls werd door Hollande ingezet als tegenwicht tegen de links-radicale krachten zoals ex-minister van Economische Zaken Arnaud Montebourg. Montebourg was in 2014 kort minister in het eerste kabinet van Valls, maar ruimde het veld na zijn stortvloed van kritiek op Valls.

Bij de vorige voorverkiezing van de PS in 2011 kreeg Valls slechts 5,6 procent. Montebourg kreeg 17 procent en Hollande won met 39 procent. Maar in peilingen staat Valls er nu veel beter voor. Hij zou 45 procent van de PS achter zich hebben en Montebourg slechts een kwart. Hij is er nog niet: de PS en de Groenen kiezen 22 en 29 januari een leider die meedoet aan presidentsverkiezingen.

Opvolger is nog niet bekend

Het is nog onduidelijk wie de post van Valls zal vervullen. Mogelijke kandidaten zijn de huidige ministers van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve, en de minister van Defensie Jean-Yves Le Drian.

Als Valls de voorverkiezingen wint, moet hij het opnemen tegen François Fillon, die vorig weekend werd verkozen als de centrumrechtse kandidaat. Ook Marine Le Pen van Front National zal een belangrijke en kandidaat zijn voor de verkiezingen in april en mei.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.