buitenland

Erdogan trekt zijn Assad-opmerking ijlings in na Russische druk

01 december 2016Leestijd: 2 minuten

Rusland vraagt, Turkije draait. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan staat niet langer achter zijn uitlatingen over het verdrijven van de Syrische leider Bashar al-Assad.

‘De Turkse militaire operatie is niet gericht tegen iemand in het bijzonder, maar tegen terreurgroepen,’ zegt Erdogan donderdag tijdens een bijeenkomst in zijn gigantische paleis in Ankara.

‘Laat niemand dit verdraaien!’

Volgens Hurriyet vindt de Turkse president dat helemaal niemand dit in twijfel moet trekken – en dus ook Rusland niet. ‘We hebben dit probleem de hele tijd aangekaart. Niemand mag dit verdraaien of laten ontsporen.’ Maar zijn woorden waren maar al te duidelijk. ‘Ik heb maar een doel met de militaire inval in Syrië (augustus), en dat is de verdrijving van de ‘tiran’ Bashar al-Assad, zei Erdogan dinsdag in een toespraak op een symposium in Istanbul.

‘Op den duur konden we het niet langer aanzien. We moesten Syrië wel binnentrekken samen met het Vrije Syrische Leger, Het doel is om Assad uit het zadel te wippen, gaf hij toe. ‘Volgens mijn schattingen zijn er al bijna 1 miljoen mensen omgekomen in Syrië. En dat doden gaat maar door, zonder dat er onderscheid wordt gemaakt tussen mannen, vrouwen en kinderen. Waar zijn de Verenigde Naties? Wat zijn ze precies aan het doen? Zijn ze in Irak. Nee, ook niet.’

Turkije steunt de vijanden van Assad

Erdogans woorden zorgden voor ergernis in Rusland. Immers, de relatie tussen Rusland en Turkije is de laatste tijd verbeterd. De twee landen staan weliswaar totaal verschillend in het Syrische conflict – Turkije steunt de vijanden van Assad, terwijl Rusland hen juist wegbombardeert – maar er wordt in elk geval gepraat tussen Poetin en Erdogan over de oorlog.

Rusland vond woensdag dat de Turkse president maar eens moest uitleggen wat hij precies bedoelde met deze uitspraak. Het is nogal wat, reageerde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Deze ‘zeer serieuze’ verklaring is volgens hem nieuw voor Rusland. ‘Het verschilt ook van wat de Turken ons eerder vertelden. Hopelijk kunnen onze Turkse partners ons snel meer informatie geven.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.