buitenland

92 doden na crash Russisch legervliegtuig: dit weten we

25 december 2016Leestijd: 2 minuten

Een Russisch militair vliegtuig met 92 inzittenden aan boord is zondagochtend vlak na opstijgen in Sotsji in de Zwarte Zee gestort. Waarschijnlijk zijn alle passagiers bij de crash overleden.

sochi
Het vliegtuig was onderweg naar Syrië. Bron: RT

Meerdere Russische persbureaus melden dat het vliegtuig zondagochtend vroeg is neergestort in de Zwarte Zee. Het vliegtuig was zo’n twintig minuten onderweg toen het in de buurt van Sotsji opeens van de radar verdween. Reddingsdiensten hebben op 1,5 kilometer van de kust een aantal wrakstukken gelokaliseerd, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het vliegtuig, een Tupolev Tu-154, was onderweg naar Latakia in Syrië. Onder de inzittenden waren 64 leden van het Alexandrov-legerkoor – die een nieuwjaarsconcert zouden geven aan de Russische troepen in het land – 9 journalisten en militairen. Ook Elizaveta Glinka (Dr. Lisa), in Rusland beroemd om haar hulp aan oorlogsslachtoffers, zat in het vliegtuig. Er is één lichaam gevonden, de kans op overlevenden is nihil.

Geen aanwijzingen voor terreur
De Russische president Vladimir Poetin is op de hoogte gebracht van de crash. Uit voorlopige gegevens zou blijken dat het vliegtuig niet is neergestort als gevolg van terreur, maar eerder door een technische storing of een fout van de piloot.

Persbureau Interfax weet dat de piloot geen noodsignaal heeft afgegeven, terwijl CNN meldt dat weersomstandigheden waarschijnlijk geen rol speelden. Het Kremlin houdt zich op de vlakte: het is nog te vroeg om te zeggen wat de oorzaak van de crash is.

Het Russische leger speelt een grote rol in het conflict in Syrië. De Russen steunen de Syrische president Bashar al-Assad in de burgeroorlog in het land, vooral door middel van luchtaanvallen. Die zijn gericht op doelwitten van Islamitische Staat (IS), maar ook tegen andere (rebellen)groepen die tegen het regime van Assad zijn. Onder meer dankzij de hulp van de Russen wist Assad onlangs weer de controle over Aleppo te krijgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.