buitenland

Boris Johnson: ‘Saudi-Arabië misbruikt islam voor macht’

08 december 2016Leestijd: 2 minuten

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson haalt flink uit naar een aantal islamitische landen. Zo zouden Saudi-Arabië en Iran proxy-oorlogen voeren, en kijken politieke leiders veel te weinig buiten hun eigen stromingen binnen de islam.

Vooral Saudi-Arabië moest het ontgelden: ‘Er zijn politici die hun eigen religie verdraaien en misbruiken en gebruik maken van de verschillen tussen stromingen om hun eigen politieke denkbeelden te promoten.’ Zo creëren de Golfstaten volgens de voormalige burgemeester van Londen proxy-oorlogen, en ontstaan de grootste problemen in Golfstaten.

Soennieten en Sjiieten

boris-johnson-zip-wire-1200x800Hoe diplomatiek is Boris Johnson? Deze controversiële uitspraken deed hij ook

Beelden zijn opgedoken van een conferentie in Italië waarbij Johnson aanwezig was. De minister zegt weinig te zien in politici die de touwtjes in handen hebben in Iran en Saudi-Arabië: ‘Er is geen sprake van leiderschap.’

Vooral de verdeling tussen Soennieten en Sjiieten werd gehekeld door Johnson. Het feit dat politieke leiders niet willen samenwerken met andere politieke stromingen, zorgt voor enorme problemen.

De video van Johnson komt naar buiten op een ongemakkelijk moment. Donderdag kwam premier Theresa May terug in Groot-Brittannië na een belangrijk staatsbezoek aan Bahrein. De Conservatief ging daar rond de tafel met leden van de Bahreinse en Saudische koninklijke familie en politieke prominenten uit de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Oman.

Relatie met Saudi op scherp?

Na de opmerkingen van Johnson, krijgt de Conservatieve regering nog meer commentaar op de omstreden band tussen Groot-Brittannië en Saudi-Arabië. Vooral de militaire handel tussen de landen is een punt van kritiek. Johnson zelf zal dit weekend ook naar de Golfstaten reizen.

De Britten zijn druk bezig met het verbeteren van internationale contacten. May heeft beloofd in maart 2017 het Brexit-proces te laten beginnen, en volgens de Europese Unie heeft ze dan nog maar anderhalf jaar om over de voorwaarden voor een Brits vertrek uit de EU te onderhandelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.