Bomauto’s en ontvoeringen: ‘Nieuwe tactiek IS in Europa’

02 december 2016Leestijd: 2 minuten
Politie in Parijs. Foto: AFP

De Europese politieorganisatie Europol komt met nieuwe waarschuwingen over aanslagen van Islamitische Staat. Nu IS terrein aan het verliezen is, kan het ook zijn tactiek in Europa gaan aanpassen.

In het rapport Changes in Modus Operandi of IS revisited staat dat IS nog steeds bezig is om nieuwe aanslagen te plegen op Europees grondgebied. Frankrijk is het meest waarschijnlijke doelwit, maar ook België, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland zouden het doelwit kunnen zijn. Dat komt vooral omdat deze landen onderdeel uitmaken van de door Amerika geleide coalitie tegen IS.

Momenteel zijn er tientallen IS-jihadisten in Europa die een aanslag zouden kunnen plegen. ‘De dreiging zal de komende jaren aanhouden’, voorspelt Gille de Kerchove van Europol.

Terugkeerders zorgen voor gevaar
Juist als IS in Syrië en Irak verder in het nauw wordt gedreven, neemt het risico op aanslagen in Europa toe, zo voorspelt Europol. Zo zal dat leiden tot een groter aantal jihadisten dat terugkeert naar Europa.

‘Die lui zijn getraind in het gebruik van springstoffen en wapens en zijn met jihadistische ideologie geïndoctrineerd,’ aldus De Kerchove. ‘Het is van groot belang dat de EU-landen samen een vuist maken tegen terrorisme.’ Vanuit Libië kunnen IS-kopstukken hun aanslagen gaan plannen, omdat daar sprake is van een politiek vacuüm.

Nieuwe tactieken, willekeurige plekken
Europol waarschuwt daarbij ook voor de import van de werkwijze die IS in het Midden-Oosten hanteert: van bomauto’s, ontvoeringen tot afpersingen. De terroristen achter de aanslagen in Parijs en Brussel zouden ook al het gebruik van bomauto’s hebben overwogen, maar wijzigden (noodgedwongen) hun plannen.

Bovendien worden in het vervolg aanslagen op willekeurige plekken verwacht door Europol. Dat soort doelwitten zijn ‘minder voorspelbaar’ en kunnen ‘angst onder de bevolking’ aanwakkeren. ‘Kritische infrastructuur’ als kerncentrales lijken geen prioriteit te zijn voor de jihadisten