buitenland

Zo smokkelde Abdeslam zeker 10 terroristen naar België

11 november 2016Leestijd: 2 minuten

De terrorist Salah Abdeslam heeft altijd volgehouden dat hij een ‘buitenbeentje’ was, en dat zijn vrienden vooral betrokken waren bij de aanslagen in Parijs en Brussel. Zijn rol blijkt echter veel groter te zijn geweest dan hij beweerde.

Het Belgische programma FAROEK van de zender VTM NIEUWS meldt dat hij onder meer tien terroristen naar België haalde. Het gaat om een aantal jihadisten dat de migrantenstroom gebruikte om via de Balkan naar West-Europa te komen.

Abrini beschuldigde Abdeslam al

Zeker zes van deze jihadisten waren betrokken bij de aanslagen in Parijs en Brussel. Ze waren aangesloten bij het uitgebreide Frans-Belgische terreurnetwerk achter de aanslagen.

In juli dit jaar zei terreurverdachte Mohamed Abrini, de ‘man met het hoedje’, dat Abdeslam juist zeer betrokken was bij de aanslagen. Zelf hield de Fransman steevast vol dat hij een ‘buitenbeentje’ was, die alleen het beval van andere terroristen opvolgde.

Zo zou hij op het laatste moment zijn bomgordel hebben afgedaan, en zichzelf niet hebben opgeblazen bij het Stade de France. Ook hield Abdeslam vol dat hij zich niet bewust was van de details van de aanslag in Parijs, waarbij 129 doden vielen.

‘Spil in het web’

Maar Abrini zei al dat Abdeslam een spil  was in het enorme web van terroristen dat de aanslagen in Parijs en in Brussel voorbereidde. ‘Wat ik weet over Salah is dat hij op enkelen na alle mensen is gaan ophalen die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs en die uit Syrië kwamen,’ zei Abrini.

Dat blijkt inderdaad het geval, bevestigt VTM NIEUWS. Abdeslam zou de jihadisten hebben opgehaald met een gehuurde auto in Hongarije, Duitsland en Griekenland. De terroristen kwamen stuk voor stuk uit Syrië om aanslagen te plegen in Frankrijk en België.

2016-04-07 09:53:54 Belgian lawyer Sven Mary, who is representing Salah Abdeslam, the sole surviving suspect in the November 13 Paris attacks, speaks to the press as he leaves the council chamber in Brussels on April, 7 2016. Extraditing Paris terror suspect Salah Abdeslam from Belgium to France is likely to take "several weeks," as investigators question him about a shootout with police in Brussels last month, his lawyer Sven Mary said on April 7.  / AFP PHOTO / JOHN THYSAbdeslam wil geen advocaat meer: ‘Allah waakt over hem’

Abdeslam werd op 18 maart opgepakt in Molenbeek. Hij werd uiteindelijk uitgeleverd aan Frankrijk, waar hij opgesloten zit en weigert mee te werken aan het onderzoek. De terrorist mag geen contact hebben met andere gedetineerden in de gevangenis. Geradicaliseerde gevangenen floten de jihadist uit bij zijn aankomst, omdat hij zichzelf uiteindelijk niet heeft opgeblazen bij het stadion op 13 november.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.