buitenland

Volop speculatie over oorzaak crash vliegtuig Colombia

29 november 2016Leestijd: 2 minuten

Er worden steeds meer details duidelijk over het neergestorte vliegtuig met daarin de selectie van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense. Het verhaal van overlevenden spreekt dat van bronnen binnen het Colombiaanse luchtvaartwezen tegen. De vraag: waarom stortte het vliegtuig neer?

Het vliegtuig was onderweg van de luchthaven Viru Viru in Bolivia naar het José María Córdova International Airport in Rionegro, een van de grootste vliegvelden in Colombia. Dit gebeurde waarschijnlijk omdat een rechtstreekse vlucht werd afgelast.

Meeste passagiers kwamen om het leven

In het plaatsje Cerro El Gordo stortte het vliegtuig neer. Vijf mensen zouden de ramp hebben overleefd, bevestigt de politie. Onder hen zijn drie spelers van de voetbalclub. Aanvankelijk werd gemeld dat keeper Danilo de crash had overleefd, maar hij overleed in het ziekenhuis. De twee andere overlevenden van de crash zijn een stewardess en een journalist. Alle andere 76 inzittenden kwamen om het leven.

2016-11-23 23:54:02 Brazil's Chapecoense footballers celebrate after defeating Argentina's San Lorenzo during their 2016 Copa Sudamericana their 2016 Copa Sudamericana semifinal second leg football match held at Arena Conda stadium, in Chapeco, Brazil, on November 23, 2016. / AFP PHOTO / NELSON ALMEIDAVoetbalteam in gecrasht vliegtuig Colombia: wat weten we?

De stewardess zegt dat het vliegtuig geen brandstof meer had, en daarom neerstortte. Ook de luchtvaartautoriteiten meldden dat de piloot alarm had geslagen vanwege een tekort aan brandstof. Andere bronnen melden dat de bemanning kort voor de crash had besloten een deel van de brandstof te lozen, om een explosie te voorkomen.

Nooddeur voor brandstof

De piloot zou een nooddeur hebben geopend, om de brandstof uit te laten lopen. Zo wilde hij een blijkbaar dreigende explosie vermijden, maar zo kwam het vliegtuig brandstof tekort. Op de Colombiaanse radio werd ook gesuggereerd dat het vliegtuig meer dan 3.000 kilometer had gevlogen, de maximale afstand. Maar dit is niet op de flighttrackers te zien.

De nieuwe Braziliaanse president Michel Termer heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Ook roepen prominenten in de Braziliaanse sportwereld de voetbalbond op de Chapecoense drie jaar lang vrij te stellen van degradatie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.