buitenland

Turkije wil Koerdische journalisten levenslang de cel in sturen

10 november 2016Leestijd: 2 minuten

Turkse aanklagers eisen levenslang tegen journalisten van een pro-Koerdische krant. De journalisten, onder wie de bekende schrijfster Asli Erdogan, worden aangeklaagd voor lidmaatschap van een terreurorganisatie.

De schrijfster Erdogan (overigens geen familie van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan) werd in augustus opgepakt, samen met meer dan twintig andere medewerkers van de krant Ozgur Gundem, meldt persbureau Reuters.

Verspreiden van terreurpropaganda

Tegen negen medewerkers wordt nu levenslang geëist. Het gaat om onder meer Erdogan zelf, die lid is van de Raad van Bestuur van de krant, en acht anders schrijvers en bestuurders. Turkse autoriteiten dwongen Ozgur Gundem  eerder de deuren te sluiten, iets wat opnieuw tot hevige protesten leidde bij het hoofdkwartier van de krant in Istanbul.

Volgens de autoriteiten zou de krant propaganda verspreiden van de Koerdische militante beweging PKK. Het is een aanklacht die zowel journalisten als Koerdische politici in Turkije inmiddels bekend in de oren klinkt.

De krant richt zich veel op het conflict in het zuidoosten van Turkije, waar ook de PKK veel actief is. Turkse veiligheidsdiensten verrichten vaker onderzoek naar de krant, en correspondenten van de krant werden meermaals beboet en gearresteerd.

Vorige week werden ook Koerdische politici het doelwit van het Turkse regime. Enkele parlementariërs, onder wie co-voorzitters Selahattin Demirtas en Figden Yuksekdag, van de Koerdische HDP-partij werden vorige week vrijdag opgepakt. Zaterdag werden bovendien nog eens negen leden van de partij gearresteerd. Ook zou zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het verspreiden van terreurpropaganda.

EU reageert wederom terughoudend

Bovendien is de voorlopige hechtenis van de hoofdredacteur en acht columnisten en medewerkers van de kritische, seculiere krant Cumhuriyet vorige week zaterdag verlengd. Ook zij werden opgepakt op verdenking van terrorisme: zij zouden banden onderhouden met de organisatie van de islamitische prediker Fethullah Gulen, de aartsvijand van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Ook zouden ze ‘misdrijven uit naam van Koerdische militanten’ hebben gepleegd.

De reactie van de Europese Unie op de arrestaties is wederom lauwtjes. Hoewel de EU zijn ‘zorgen uit’, onder meer in het donderdag verschenen voortgangsrapport over Turkije, wordt er nog niet overwogen om de onderhandelingen over Turkse toetreding tot de Unie te staken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.