buitenland

Terreurcel had niet alleen kerstmarkt Straatsburg op het oog

23 november 2016

Een kerstmarkt in de Franse stad Straatsburg, dat zou het doelwit zijn van de maandag opgerolde terreurcel, bestaande uit zeven radicale moslims. Maar ze blijken meer doelen in het vizier te hebben gehad.

De Franse zender BFMTV heeft meer details bekendgemaakt over het verijdelde terreurcomplot. waarover de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve gisteren melding maakte.

Symbolisch belangrijk politiebureau

De extremisten zouden het hebben gemunt op een pretpark (er wordt gespeculeerd over Disneyland), een ‘katholiek gebouw’ en een ‘symbolisch belangrijk’ politiebureau in de Franse hoofdstad Parijs. Op de geconfisqueerde computers van de gearresteerde verdachten vonden de politierechercheurs meer dan tien relevante internetzoekopdrachten – het specifieke adres van het politiebureau incluis.

Er werden vier personen aangehouden in Straatsburg, twee in Marseille en een in een ‘ander land’, aldus de Franse minister Cazeneuve. De verdachten zijn van Franse, Marokkaanse en Afghaanse komaf en variëren in leeftijd van 29 tot 37 jaar. Ze zouden banden hebben met IS en lange tijd een aanslag hebben voorbereid. Dinsdag werden twee verdachten alweer vrijgelaten.

Frankrijk nog altijd niet verlost van terreurdreiging

Franse onderzoekers verklaren dat de arrestanten van maandag mogelijk werden aangestuurd vanuit Syrië, iets wat ook bij de aanslagen in Parijs van vorig jaar en de aanslagen in Brussel gebeurde. Zeker twee verdachten zouden zijn afgereisd naar Syrië, en dus weer zijn teruggekomen.

Frankrijk is – na onder meer de bloedige aanslagen in Parijs vorig jaar – nog altijd niet verlost van de terreurdreiging. ‘Elke dag worden terreuraanslagen verijdeld,’ verklaarde premier Manuel Valls eerder. De noodtoestand is nog altijd van kracht – sowieso tot en met de Franse presidentsverkiezingen in april en mei. Sinds begin 2016 zijn er in Frankrijk 418 personen opgepakt die banden zouden onderhouden met terreurgroeperingen, aldus het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.