#Turkije

Oostenrijker Kurz vindt houding EU jegens Turkije maar slap

07 november 2016Leestijd: 2 minuten

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz loopt weer eens voorop als het gaat om fundamentele kritiek op de Europese Unie (EU). Volgens hem moet het maar eens gedaan zijn met de in zijn ogen softe houding ten opzichte van Ankara.

‘De afgelopen jaren is Turkije steeds verder en verder van de EU afgedreven, maar ons beleid blijft maar hetzelfde,’ zegt Kurz maandag op de Oostenrijkse radio.

EU moet Turkije de maat nemen

Dit kan zo niet langer doorgaan, vindt hij: de EU moet zijn grenzen aangeven en de gevolgen duidelijk maken. Kurz laakt het feit dat de journalistiek in Turkije steeds verder de duimschroeven wordt aangedraaid en dat de oppositie zware klappen krijgt. ‘Overheidsofficials die anders denken worden ontslagen, en nu wordt er ook weer gesproken over het invoeren van de doodstraf.’

Volgens de Oostenrijker heeft Turkije ‘de rode lijn allang overschreden’. Ankara zou zelfs geen aanspraak meer mogen op EU-geld (ruim 3 miljard euro) dat hen is toegezegd in het migratieakkoord. De Turken lieten de afgelopen tijd niet alleen de spanningen oplopen met Duitsland, maar ook met Oostenrijk. Toen bondskanselier Christian Kern voorstelde om de gesprekken over Turkse toetreding te stoppen, reageerde Ankara geïrriteerd dat ‘Wenen de hoofdstad van het radicale racisme‘ is.

Dit zei de Turkse president Erdogan zondag nog, nadat er uit de EU kritiek kwam op zijn nieuwste arrestatiegolf. ‘De hele EU is een handlanger van het terrorisme.’
2016-10-08 12:34:48 This handout picture taken and realesed by the Turkish Presidency Press Service on October 8, 2016 in Istanbul shows Turkey's President Recep Tayyip Erdogan driving a car through Euroasia tunnel during a visit to the construction site for first test drives. The government's other grandiose projects for the city include the Eurasia tunnel -- a road passage underneath the Bosphorus -- expected to be inaugurated on December 20. / AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENCY PRESS OFFICE / KAYHAN OZER / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE /KAYHAN OZER " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

‘Erdogan doet denken aan nazi-methodes’

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn was vandaag ook niet mals in zijn commentaar. Hij durfde het zelfs aan de Turkse regering met de nazi’s te vergelijken. Het feit dat duizenden journalisten, academici, juridische medewerkers en leraren hun baan verliezen, omdat ze worden verdacht van banden met Erdogans aartsrivaal Fethullah Gulen, doet denken aan nazi-methodes, aldus Asselborn.

‘Dit is een heel, heel slechte ontwikkeling – iets dat de EU simpelweg niet mag accepteren.’ De Luxemburger vindt dat de EU sancties moet overwegen tegen het Turkse bewind. Maar de Duitse bondskanselier wil dit soort strafmaatregelen niet eens ter sprake brengen, schrijft Deutsche Welle.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.