buitenland

Wereld moet Trump een kans geven, vindt Obama

20 november 2016Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat mensen niet te snel oordelen over zijn opvolger, de Republikein Donald Trump. ‘Verwacht niet het slechtste, hoop dat de regering haar werk doet, daarna kun je een oordeel vellen.’

Dat waren de woorden van Obama zaterdag tegenover een groep studenten en jonge leidinggevenden in de hoofdstad van Peru. Obama is deze dagen bezig aan zijn laatste grote buitenlandse reis. Tijdens zijn afscheidstournee deed hij ook al Europa aan, namelijk Griekenland en Duitsland.

Hij is in het Zuid-Amerikaanse land voor een top van de Aziatisch-Pacifische Economische Gemeenschap, ook wel de APEC. Bij de APEC zijn 21 landen aangesloten, die samen goed zijn voor 57 procent van de wereldeconomie.

Geen grote veranderingen

‘Het zal niet hetzelfde zijn zoals hij regeert en zoals hij verkiezingsstrijd heeft gevoerd,’ zei Obama over Trump. Grote veranderingen in de politiek tegenover Latijns-Amerika verwacht hij niet. De Amerikaanse belangen zijn het meest gediend met een goede verstandhouding met de buurlanden, zei hij. Maar Obama hield ook tegelijkertijd ook een pleidooi voor de democratie. Al kan deze soms ‘frustrerend’ zijn, ze is nog altijd beter dan een autocratische regeringsvorm, hield de Amerikaanse president zijn gehoor voor.

Op de conferentie in Lima bestaat zorg over Trump, die het banenverlies in de Verenigde Staten toeschrijft aan vrijhandelsverdragen. De Chinese president Xi JInping benadrukte juist de kansen die de handel biedt. Met betrekking tot de aankondigingen van Trump, dat hij de handel wil inperken en strafheffingen wil op producten uit China, zei Xi dat zijn land in elk geval ‘de deur niet dicht doet’.

Geruststellende woorden over Trump

Obama, die tijdens de campagne Trump meermaals ongeschikt noemde om het Witte Huis te betreden, probeert de wereld na de verkiezingen op 8 november gerust te stellen. Zo klonken al sussende woorden in de richting van de NAVO. Volgens Obama zal Trump zich als president inzetten voor de NAVO en andere internationale allianties.

‘In de gesprekken met mijn opvolger uitte hij een duidelijke voorkeur voor het behouden van onze belangrijkste strategische partners,’ aldus Obama. Trump heeft altijd gezegd dat Europese landen meer moeten gaan bijdragen aan het transatlantisch bondgenootschap, en zei tevens dat de NAVO ‘verouderd’ is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.