Door heel Duitsland veroorzaken migranten criminaliteitsgolf

03 november 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: EPA

In zes maanden tijd hebben asielzoekers in Duitsland 142.500 misdaden gepleegd, laten Duitse politiecijfers zien. Hoewel de federale politie openlijk geen landelijke problemen signaleert, lijken die er wel degelijk te zijn.

In de eerste zes maanden van 2016 werden elke dag 780 misdaden gepleegd door asielzoekers, volgens cijfers van de Duitse Federale Politie (Bundeskriminalamt). Dat is een toename van 40 procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2015. Het aantal delicten ligt eigenlijk nog hoger: alleen misdaden die zijn opgelost, zijn in de cijfers opgenomen.

Politie van spreekt van tienduizenden geïsoleerde incidenten
De politie benadrukt dat hoewel afgelopen jaar vooral asielzoekers uit Syrië, Afghanistan en Irak naar Duitsland kwamen, die relatief weinig in de criminaliteit terechtkwamen. Migranten uit Noord-Afrika, Midden-Afrika en van de Balkan – die veelal illegaal in het land verblijven – zijn juist oververtegenwoordigd in de cijfers.

In het rapport van de politie komen allerlei soorten misdaden voor, van kleinschalige tot zeer ernstige. In de meeste gevallen ging het om diefstal en fraude, zoals zwartrijden in het openbaar vervoer, maar ook verkrachtingen en mishandelingen kwamen voor. De politie concludeert in de meeste gevallen dat het gaat ‘op zichzelf staande incidenten’ en er wordt niet gerept over landelijke problemen.

Door heel het land problemen met migrantenbendes
Maar regionale politiekorpsen geven aan dat die er wel zijn, blijkt uit onderzoek van denktank Gatestone: politieberichten over criminaliteit onder migranten zijn vanuit de zestien deelstaten grotendeels vergelijkbaar. Zo zegt de politie in Hamburg dat ‘migrantenbendes’ voor problemen zorgen en in sommige gevallen hele wijken hebben overgenomen. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de 38.000 misdaden die zijn gepleegd, met name zakkenrollen en het dealen van drugs.

In Bremen zorgen groepen criminelen afkomstig uit Balkanlanden voor problemen, in Berlijn zouden districten als Neuköln, Wedding en Kreuzberg zijn overgenomen door buitenlandse criminelen. In beide gevallen wordt door Duitse media gesproken van een ‘wettelijk vacuüm’.

Hardere straffen nodig, vinden agenten
Politieagenten en vakbonden reageren steevast kritisch. Rainer Wendt, hoofd van de Duitse politievakbond, zei onlangs dat Bremen ‘de strijd lijkt te hebben opgegeven tegen extreem gevaarlijke clans’. ’De wet van de jungle heeft de wet van de staat overgenomen en de veiligheid komt steeds verder in het geding.’

Freddi Lohse, een collega van Wendt in Hamburg, zegt tegen Gatestone dat het juridische systeem in Duitsland criminaliteit door migranten enkel aanwakkert. ‘Ze zijn veel strengere straffen gewend in hun land van herkomst. Ze hebben geen respect voor ons.’

De federale politie haalt juist positief nieuws uit de cijfers. President Holger Münch wijst erop dat het aantal voorvallen dit jaar ten opzichte van de laatste zes maanden van 2015 juist is gedaald.