buitenland

Moordenaar Britse politicus Jo Cox krijgt levenslang

23 november 2016

De extreemrechtse Brit Thomas Mair is schuldig bevonden van de dood op Jo Cox, de Britse Labour-parlementariër die vlak voor het Brexit-referendum is vermoord. Hij is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De politie heeft details over een groot aantal bizarre bewijsstukken vrijgegeven na de veroordeling.

Tijdens de campagne voor het EU-referendum op 16 juni, werd de parlementariër neergeschoten en neergestoken. ‘Britain first,’ schreeuwde de man. ‘Houd Groot-Brittannië onafhankelijk!’ Al snel werd bekend dat Mair (53) banden had met extreemrechtse groeperingen.

2016-06-16 15:24:55 epa05369941 A general view showing police officers and crime scene investigators at the scene where British MP Jo Cox is reported to be critically injured amid shooting reports, in Birstall, Britain, 16 June 2016. A 52-year-old man has been arrested following the attack, Jo Cox is reported to have been airlfted to a hospital in Leeds where she's receiving treatments. Cox has in recent weeks campaigned for the Remain camp. The Brits will vote on whether they want remain in the EU on 23 June. EPA/JON SUPERZo reageerde Groot-Brittannië op de moord op Jo Cox

‘Bijzonder serieuze misdaad’

Cox zette zich in voor het lot van vluchtelingen en migranten in Groot-Brittannië. Ze was een felle tegenstander van de Brexit en stond bekend als sympathieke en populaire politicus.

Mair weigerde mee te werken tijdens het strafproces. Hij ontkende schuldig te zijn aan de moord, maar wilde geen verdediging afleggen. De rechter gaf aan dat het om een ‘bijzonder serieuze misdaad’, dus krijgt Mair levenslang.

5835921c1a00000b03cc9759

De moord was volgens de rechter geïnspireerd door ‘racisme, white supremacy en exclusief nationalisme, dat wordt geassocieerd met nazisme in zijn huidige vorm’. ‘Het is duidelijk van alleen al je browsergeschiedenis dat je niet wordt geïnspireerd door de liefde voor je land, maar door je bewondering voor Nazi’s en andere anti-democratische en racistische credo’s.’

Naar en lang proces

De man van Cox, Brendan Cox, die voor zijn vrouw ook campagne voerde tegen Brexit, gaf aan dat de moord een ‘daad van enorme lafheid’ was. Toch zei hij ook dat hij ‘alleen maar medelijden’ had met Mair en zijn lot.

Een week voor het referendum werd Cox vermoord in haar kiesdistrict. De campagne lag een aantal dagen stil, uit respect voor Cox en haar familie. De zus en man van Cox blijven politiek actief en bedankten na de uitspraak de jury en de rechtbank voor hun geduld ’tijdens een proces waarbij ze met heel veel vervelende feiten werden geconfronteerd’.

Volgens de rechter was het duidelijk dat het een geplande aanslag was: zo werd een profiel van Cox gevonden in het huis van Mair. Daar trof de politie ook een groot aantal boeken over de holocaust, de Nazi’s en het witte ras.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.