buitenland

Jihadist werkte maandenlang bij Duitse geheime dienst

29 november 2016

Een medewerker van de Duitse geheime dienst BfV blijkt een terrorist te zijn, die een aanslag voorbereidde in Keulen. Hij zou gevoelige informatie over het hoofdkwartier van de BfV hebben doorgespeeld aan islamitische terroristen.

Het gaat om een 51-jarige man die sinds april islamitische kringen in Duitsland in de gaten houdt voor de geheime dienst. Op het internet zijn gesprekken gevonden tussen de man en andere radicalen: de verdachte zou een aantal mensen hebben willen overhalen ook bij de BfV te werken.

2016-11-28 12:19:33 Law enforcement officials are seen outside of a parking garage on the campus of Ohio State University as they respond to an active attack in Columbus, Ohio, on November 28, 2016. Eight people were injured when an attacker apparently drove into a crowd at Ohio State University on Monday, triggering an hours-long lockdown before authorities declared the campus secure. Law enforcement shot and killed one suspect, according to local television station WBNS, which reported that police led two people out in handcuffs from a garage they had surrounded on the university's main campus in Columbus. / AFP PHOTO / Paul VernonMeer over terreur: IS noemt aanslagpleger universiteit Ohio ‘soldaat van het kalifaat’

Aanslag op hoofdkwartier

Zo wilde hij ‘een aanslag voorbereiden op ongelovigen’, meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. De man had zich in het geheim bekeerd tot de islam, en is later geradicaliseerd. Hij postte op sociale media ook extremistische berichten, onder een pseudoniem.

Zijn familie wist niets van zijn banden met de religie. In 2014 zou hij zijn bekeerd. Uit de documenten in handen van het Duitse Openbaar Ministerie blijkt dat hij salafistische extremisten ophemelde. Ook is hij een aanhanger van de imam Mohamed Mahmoud, een prediker met veel aanzien binnen bepaalde islamitische kringen in Berlijn.

Informatie naar collega

Een scala aan belangrijke informatie is gelekt aan buitenstaanders, waardoor het hoofdkwartier van de BfV in Keulen in gevaar is gebracht. De man had contact met een aantal ‘aan het kalifaat verbonden’ predikers en religieuzen.

Een van de personen met wie hij online contact zocht, bleek ook een medewerker van de geheime dienst. Die persoon speelde de informatie snel door, waarna de man werd opgepakt. Het onderzoek naar de verdachte loopt nog, maar hij zou ‘een gedeeltelijke bekentenis’ hebben gedaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.