buitenland

Turkse minister wil kinderen indoctrineren met slaapliedjes

03 november 2016Leestijd: 2 minuten

‘Slaap kindje slaap,’ dat is de onschuldige boodschap die kinderen waar ook ter wereld te horen krijgen als ze in bed worden gestopt. Maar een Turkse minister wil daar verandering in brengen.

Kinderen moeten voortaan worden toegezongen met het ideaal van een Groot Turkije, zegt Veysel Eroglu, minister van Bebossing en Waterzaken volgens Hurriyet.

Verovering van Istanbul

‘Moeders, wat jullie moeten vertellen is “Slaap en sta op, mijn zoon. Het doel is 2071. Jullie zullen Groot Turkije verwezenlijken”.’ Dit alles is nodig om het ‘machtige en sterke Turkije’ te laten overleven in deze regio, vindt Eroglu. ‘Als we er niet in slagen een sterkere economie, sterkere instituties en een sterker leger te bouwen – met Gods wil gaat dat heus gebeuren – zullen we worden uitgegumd uit de geschiedenis.’

In 2053 viert Turkije de zeshonderdste verjaardag van de Ottomaanse verovering van Istanbul. Dat jaar is belangrijk, zegt Eroglu, want de jeugd zal Turkije vanaf dan vooruit helpen. ‘Ik geloof erin dat onze vlag ook verder weg zal worden neergezet.’ En, ging de minister verder, ‘baby’s die nu worden geboren, zullen in 2071 van Turkije een wereldmacht hebben gemaakt. ‘Al deze doelen zijn conform de wensen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.’

Erdogan zet in op nationalisme

De onbetwiste Turkse leider – na de mislukte staatsgreep in juli nog steviger in het zadel – maakt er geen geheim van meer macht naar zich te willen toetrekken. Hij wil een presidentieel stelsel invoeren, maar dat is politiek gezien nog niet zo eenvoudig. Erdogan moet 330 van de 550 parlementsleden zien te overtuigen om een referendum toe te staan over een grondwetswijziging. De Turkse president heeft dus ook de steun nodig van de oppositie.

De meeste partijen verzetten zich tegen een veel machtigere president, maar de leider van de Nationalistische MHP, Devlet Bahçeli, zou wel te porren zijn voor een referendum. Het verklaart waarom de Turkse president zich van zijn meest nationalistische kant liet zien de afgelopen weken.

In één speech zei Erdogan dat ‘we onze huidige grenzen niet vrijwillig hebben geaccepteerd’, in een andere toespraak laakte hij het verlies van territorium ten opzichte van het Ottomaanse Rijk. Ook refereerde hij naar eeuwenoude plannen om de Iraakse steden Mosul en Kirkuk onderdeel van Turkije te maken. Zijn nadrukkelijke bemoeienis met de Slag om Mosul kwam hem al op ziedende reacties te staan van Irak.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.